Concertul „Muzică pentru viață” este inițiativa caritabilă organizată de asociația „Italiani in Bihor” în colaborare cu Episcopia Greco-catolică de Oradea și alte organizații orădene, la care sunteți invitați să luați parte duminică, 26 noiembrie a.c., de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Artiști renumiți din Italia și solista Paula Seling vor susține un concert extraordinar condus de maestrul Leonardo Quadrini, figură de prim rang pe scena internațională, care a susținut peste 2700 de concerte, pe 5 continente. Alături de el, revin la Oradea baritonul Plácido Domingo jr., nepot al cunoscutului tenor spaniol Plácido Domingo, cântărețul italian Pierro Mazzochetti și tenorul Fabio Andreotti. Îi vor acompania, Orchestra Filarmonicii din Oradea și Corul Facultății de Artă din Oradea, sub bagheta doamnei Carmen Rus. Evenimentul va fi prezentat de doamna Mihaela Tatu, iar participarea se poate face achiziționând un bilet online, pe btl.ro (aici).

Mă bucur pentru ceea ce fac italienii din Bihor, pentru că se implică. Sunt cu gândul la părinții pe care îi ascult simțind neputința de a-și vindeca copilul. Îi văd cu ochii în lacrimi, căci au cheltuit totul pentru investigații, ajungând la disperare. Din bucuria și speranța cu care trăiesc oamenii, să reușim prin participarea la acest concert să le transmitem și celorlalți, aflați în nevoi” – – a spus PS Virgil Bercea la conferința de presă din luna octombrie, premergătoare evenimentului, subliniind că „Este acel bănuț al văduvei, care poate face diferența”.

În ultimii trei ani,  asociația „Italiani in Bihor” a reușit să strângă prin astfel de inițiative peste 40.000 de euro din donațiile publicului orădean, contribuind la vindecarea a zeci de pacienți. Participând, nu doar vă veți încărca sufletele cu muzică de calitate, ci veți contribui la tratamentul oncologic al mai multor copii din România a căror speranță de viață poate fi redată prin intervenții medicale țintite, la Institutul pediatric matern „Buro-Garofalo” din Trieste (Italia). Printre aceștia, o fetiță de un an și jumătate, bolnavă de leucemie și cancer pulmonar, aflată în prezent la institut.

„Faceți parte și voi din comunitatea noastră, de aceea cer ajutor publicului care vine la concertele organizate de asociația Italiani în Bihor, pentru a avea grijă de copiii bolnavi, aflați în nevoie urgentă, care nu au speranțe în România. În Italia sunt câteva spitale cu care asociația a colaborat în ultimii ani, în particular spitalul IRCCS Burlo – Garofalo din Trieste, specializat pe oncologie pediatrică, cel mai bun institut italian pe leucemie infantilă.”, a spus Antonio Sargenti, președintele asociației „Italiani in Bihor”, manifestându-și încrederea că pe viitor vor fi astfel de specializări și în România. În acest sens, există un acord între Episcopia Greco-Catolică de Oradea cu Spitalul Burlo – Garofalo și spitale din Oradea, care a contribuit la vindecarea a peste 30 copii din țara noastră, care nu au reușit să fie vindecați acasă.

Ceea ce fac italienii în Bihor este un lucru extraordinar – a mai spus episcopul greco-catolic de Oradea. Mă bucur pentru că atunci când a plecat primul copil, m-am implicat personal. Astăzi este bine și merge la școală, îi mulțumim, Domnului! A trecut prin stări extrem de dificile, specifice leucemiilor fulminante, dar și-a revenit. De atunci, an de an au fost multe alte cazuri, doar anul trecut fiind trimiși din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea 10 copii.”

Într-o astfel de colaborare „este foarte importantă crearea unei fraternități între cadrele medicale”, a mai spus episcopul, reiterând cum medicii din Oradea au reușit să meargă în Italia și cei de acolo să vină aici, într-o legătură umană și profesională fundamentală. Similar, „ceea ce se face prin astfel de concerte organizate cu artiști din Italia și România, este extraordinar prin ajutorul constant oferit copiilor. Vorbim la biserică despre acel bănuț al văduvei, pe care îl dăm noi pentru cei mai săraci și care face ca binecuvântarea Domnului să vină peste astfel de proiecte. Eu aceasta mă rog, ca ceea ce fac organizatorii, prin bucuria pe care ne-o poartă, să ne ajute pe noi să fim senini și să-i ajutăm pe cei care sunt în necaz. Gândurile lor sunt cele mai bune, iar binecuvântarea Domnului este cu noi! Le mulțumesc pentru că aici, la Oradea, și-au asumat această treabă!”, a încheiat PS Virgil Bercea, care vă invită pe fiecare în parte să spuneți ‘da’ Muzicii pentru viață!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi