Emisiunea „Universul Credinței” de pe postul național de televiziune TVR1 a prezentat duminică, 11 februarie 2024, documentarul „Vestigii Bihorene XII”, în cadrul căruia a fost menționat și istoricul Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae” din Oradea, alături de alte edificii de cult importante din oraș, romano-catolice și ortodoxe. De asemenea, materialul semnat de Radu Găină, a subliniat contribuția ierarhilor greco-catolici Ignatie Darabant și Demetriu Radu în transformarea orașului de pe Crișul Repede într-un important centru politic și cultural al națiunii române.
„Municipiul Oradea este urbea din Crișana cu un trecut istoric impunând glorie și măreție. În anii din urmă, centrul acestui oraș a îmbrăcat veșminte noi, încântând pe oricine îți poartă pașii spre acest loc – a spus moderatorul emisiunii, jurnalistul Andrei Victor-Dochia în descrierea acestui reportaj – subliniind că „regi maghiari, începând cu Sfântul Ladislau sau canonicul Rogerius (1241) au un loc aparte în memoria orădenilor, ca și pentru cei care au întemeiat Cetatea Oradiei, apărată într-un anumit moment istoric și de căpitanii lui Mihai Viteazu. Biserica cu Lună aparținând cultului ortodox și cea greco-catolică stau față în față din alt veac, iar episcopii Roman Ciorogariu și Demetriu Radu rămân protagoniștii unor înfăptuiri care merită să fie mereu vii în conștiința generațiilor”.
Istoricul Augustin Țărău a descris istoria orașului nostru, pornind de la datele imortalizate în cronicile canonicului Rogerius, prezentând evenimențial contribuția Sf. Ladislau și a Episcopiei romano-catolice de Oradea Mare în edificarea orașului Oradea.
La rândul său, istoricul Dumitru Noane, aflat în fața Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae” ale cărei povești începea la 1800, a descris-o drept una dintre cele mai impunătoare biserici din centrul Oradiei. În realizarea ei, un rol important l-a avut PSS Ignatie Darabanț, episcopul care a inițiat lucrările actualei Catedre episcopale greco-catolice, realizată în stil baroc, în formă de cruce, cu un acoperiș care a suferit două incendii, în 1836 și 1907. „Sf. Nicolae” va fi finalizată și sfințită de succesorul său, episcopul Samuil Vulcan.
„În perioada 1910-1912, Ignatie Darabant transformă Oradea Mare într-un important centru politic și cultural al națiunii române, cu toate că orașul era , politic, în afara Transilvaniei propriu-zise. Episcopul greco-catolic găzduiește aici corifeii Școlii Ardelene și grupuri de intelectuali care redactează Supplex-ul și își asumă partea cea mai importantă: înaintarea acestuia la Împărat. (…) Urmașul său, episcopul Samuil Vulcan, va prelua și demersurile lui Ignatie Darabant în ceea ce privește viața culturală și educația românilor, prin dezvoltarea școlilor.”
Pentru formarea dascălilor greco-catolici, episcopul greco-catolic Samuil Vulcan va înființa în 1928 înființează la Beiuș, Liceul Greco-catolic. Însă – subliniază istoricul Noane – „înainte de a înființa o școală pentru înaintașii săi, contribuie din fonduri proprii la înființarea Preparandiei din Arad, pentru instruirea dascălilor din mediul ortodox, aceasta tocmai pentru a ilustra faptul că deși existau două Biserici, era o singură națiune română și ele conlucrau pentru binele românilor din Transilvania”. Tot Samuil Vulcan este cel care înființează o Bibliotecă, cu peste 1500 volume, „la care aveau acces pe lângă elevii și profesorii școlilor greco-catolice și persoane din cultul ortodox: preoți, profesori, adulți”. Tot Preasfinția Sa „s-a ocupat îndeaproape de tipărirea cărților la tipografia din Buda, prin numirea acolo a lui Petru Maior, a avut un program de editare, în special de traduceri de cărți în limba română, având peste 150 de volume traduse… Și, este mai puțin cunoscut, Samuil Vulcan a sprijinit îndeaproape clerul ortodox din Episcopiile Aradului, Timișoarei și Vârșețului pentru numirea de episcop român la Arad.”
Nu în ultimul rând, episcopul Demetriu Radu, ajunge la Oradea după ce „ a fost administrator al bunurilor Episcopiei Catolice din București și director al Seminarului Catolic din București. Dincolo de preocupările lui teologice în primul rând, prin natura funcției ocupate, a frecventat și cercurile politice și a ajuns să lege prietenie cu I.C. Brătianu, cu Regele Ferdinand. A fost trimis în misiuni la Vatican de către cel din urmă, de care s-a achitat cu succes. (…) A fost nominalizat pentru funcții deosebite în România Mare care se închega pe atunci și își făurea identitatea. Abilitățile sale diplomatice l-au desemnat pentru negocieri directe cu Vaticanul în vederea încheierii concordatului cu acesta. Din păcate, cu două zile înainte de a pleca la Roma, în sediul Parlamentului României, într-un moment de glumă pe care și l-a permis, a salvat viața Regelui Ferdinand, moartea lui Demetriu Radu salvând viața regelui și, pe undeva viitorul României” – s-a mai spus în reportajul difuzat pe postul național de televiziune. Materialul difuzat duminică s-a încheiat cu cel care astăzi stă față în față cu episcopul Demetriu Radu în centrul Oradiei, episcopul ortodox Roman Ciorogariu.
Reportajul „Vestigii Bihorene XII” poate fi urmărit aici, de la min 52′ 12”:
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi