„În perioada 14-16 martie 2014 la Manastirea Sfânta Maria din Baia Mare, tinerii din ASTRU Oradea au organizat exercitiile spirituale specifice Postului Mare.
În prima zi, cea de vineri, tinerii, împreuna cu asistentul lor spiritual, parintele Anton Cioba, ajunsi la Manastire s-au împartit în camere si au format trei echipe, fiecare echipa purtând numele unui personaj important din viata crestina, pe care mai târziu au trebuit sa îl prezinte. Înainte de prezentare membrii primului grup au pregatit prânzul, iar dupa aceasta, pentru destindere, s-au facut niste jocuri care au avut rolul de a-i apropia pe tineri. La sfârsitul jocurilor fiecare grup a avut timp sa se întâlneasca si sa adune informatii despre persoana a carui nume îl purta: Angelo Roncalli (Papa Ioan al XXIII-lea), Carol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea), Joseph Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea) si Mario Jose Bergoglio (Papa Francisc). A urmat apoi Adunarea Generala Extraordinara a asociatiei care a debutat cu prezentarea personajului spiritual a carui nume îl purta fiecare echipa si în cadrul careia s-au primit noua noi membri, discutându-se de altfel si alte diverse chestiuni interne.
Înainte de cina s-a celebrat Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfintite împreuna cu surorile de la manastire.
Dupa cina pregatita de o alta echipa a urmat vizionarea filmului „Ritualul”, la sfârsitul caruia au avut loc discutii pornite de la subiectul filmului.
Cea de a doua zi a început cu Sfânta Liturghie dupa care o echipa a pregatit micul dejun. Prima meditatie s-a desfasurat dupa micul dejun si a fost condusa de catre parintele Alexandru Dragos din Satu Mare, invitatul nostru pentru aceste momente spirituale. La finalul meditatiei tinerii au avut parte de un moment de silentium în care au avut timp sa analizeze si aprofundeze cele auzite. A doua meditatie a urmat în aceeasi zi, dupa ce a fost pregatit si servit prânzul de o alta echipa. În timpul acestei mese momentul de silentium a continuat. La finalul celei de a doua meditatii tinerii sau unit în discutii pe grupuri pentru a-si împartasi meditatiile personale.
În încheierea zilei s-a servit cina, iar mai apoi a fost vizionat filmul „Padre Pio”.
În ultima zi tinerii din ASTRU Oradea au participat la Sfânta Liturghie arhiereasca celebrata de PS Vasile Bizau la Biserica Sfânta Maria din Baia Mare, în cadrul careia a avut loc hirotonirea unui nou preot pentru Eparhia de Maramures.
La încheierea Exercitiilor spirituale fiecare participant a dat o marturie despre momentele spirituale petrecute împreuna.
În acest fel au decurs Exercitiile spirituale organizate de tinerii din ASTRU Oradea, exercitii care i-au unit pe tineri si care le-a aratat adevarata cale de a ajunge fericiti, calea lui Isus.

Câteva marturii:

Revenind de la Exercitiile spirituale am simtit o mare încarcatura pozitiva datorita faptului ca am putut sa ne retragem si sa meditam în natura Cuvântul Lui Dumnezeu pentru ca acolo gasim mai multe raspunsuri la întrebarile noastre. De asemenea, în noi s-a regasit aceasta atmosfera de manastire si cred ca toti am avut ceva de învatat atât de la loc cât si de la pr. Alexandru Dragos caruia îi multumim pentru toate sfaturile bune. (Vasile Chindris)
Eu vreau sa încep si sa termin cu acelasi cuvânt: „profunzime”. Profunzime am simtit din primul moment în care am pornit pe drumul acesta, drumul ce avea sa ne pregateasca momente sublime, momente frumoase si puternice. Sunt constienta si voi fi mereu ca fara ajutorul lui Dumnezeu nu aveam parte de astfel de experiente. Ce poate fi mai sublim decât sa alegem sa fim „apostoli în lume trimisi”, sa ne adunam într-un decor de vis, creat de Dumnezeu si sa ne umplem sufletul de energie spirituala pozitiva, pentru a fi capabili sa-i multumim Domnului si Fiului Sau pentru ca s-a jertfit pe cruce pentru pacatele noastre. Eu am reusit la aceste exercitii spirituale sa descopar laturi ascunse ale mele, am reusit sa ma apropii de Dumnezeu, poate ca niciodata. M-am întors înapoi cu o doza de energie pozitiva, cu dorinta de a împartasi tuturor experientele ce le traim în sânul ASTRU-lui. Închei prin a spune si a-i multumi lui Dumnezeu pentru ca mi-a oferit sansa de a trai astfel de momente alaturi de oameni dragi si frumosi în locuri rupte din povesti, totul într-o totala profunzime. (Andreea Plugaru)
Exercitiile spirituale din aceasta perioada a postului au fost extraordinare, începând de la organizare pâna la meditatii si la colocviile cu preotii prezenti, iar daca ar fi sa rezum totul în doar câteva cuvinte, as spune ca sunt mândru pentru ca sunt un „apostol în lume trimis”. (Cristian Matus)
În cele trei zile petrecute împreuna cu ASTRU Oradea la Baia Mare am realizat ca într-adevar suntem un grup care îl avem în centru pe Cristos si fiecare avem datoria de a fi „apostoli în lume trimisi” de El si pentru El si trebuie sa fim modele de urmat pentru restul tinerilor. (Raul Stancea)
Pe mine aceasta experienta m-a ajutat sa ma regasesc, sa descopar ca fiecare lucru, oricât de mic ar fi, are importanta lui. Este foarte important sa ne rugam pentru cei mai mici din viata noastra, sa ne iubim aproapele si sa ne iertam unii altora greselile, pentru ca si Dumnezeu sa ni le ierte pe ale noastre. (Adrian Tocaci)