„Marsilia este «zâmbetul Mediteranei». Aș vrea să vă propun câteva gânduri despre trei realități caracteristice Marsiliei: marea, portul și farul. Sunt trei simboluri” – a spus papa Francisc la momentul central al vizitei sale în orașul portuar francez în cursul dimineții de sâmbătă, 23 septembrie 2023, în cea de-a 44-a călătorie apostolică  a pontificatului. A luat parte, printre alții, președintele Franței, Emmanuel Macron.

Amplul discurs al papei Francisc a fost prilejuit de participarea sa la manifestarea MED 23 – „Întâlnirile Mediteraneene” – organizată la „Palais du Pharo”, pe una din colinele orașului francez Marsilia. Scopul declarat și generos al manifestării este instaurarea unui dialog între malurile Mării Mediterane pentru a înțelege împreună marile provocări de înfruntat, pentru a pune în valoare resursele disponibile și pentru a trasa noi parcursuri de pace și de reconciliere, în care Bisericile să joace un rol esențial în serviciul binelui comun.

La inițiativa lansată de arhidieceza de Marsilia, sub genericul „Rencontres Méditerranéennes” (18-24 septembrie 2023), au luat parte vreo 60 de tineri din Africa de Nord, Balcani, Europa latină, Marea Neagră și Orientul Mijlociu. Au luat parte, de asemena, doi episcopi catolici români – arhiepiscopul romano-catolic Aurel Percă și episcopul auxiliar greco-catolic Cristian Dumitru Crișan – precum și doi tineri din România.

De remarcat că evenimentul de la Marsilia se derulează pe linia celor două întâlniri similare de la Bari, în 2020, și de la Florența, în 2022, organizate la inițiativa Conferinței Episcopale Italiene sub genericul „Mediterana, frontieră de pace”.

După discursul de la „Întâlnirile Mediteraneene”, papa a avut o întâlnire cu președintele Franței, Emmanuel Macron. În cursul după-amiezii, Sfântul Părinte a celebrat Sfânta Liturghie pe stadionul Velodrome din Marsilia, revenind apoi la Roma.

Redacția în limba română Vatican News