Căci am fost flămând, și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat, și mi-ați dat să beau, am fost străin, și m-ați primit, gol, și m-ați îmbrăcat, bolnav, și m-ați vizitat, am fost în închisoare, și ați venit la mine!” (Mt 25,35-36)

Preacucernici Părinți,
Iubiți credincioși,

În data de 24 septembrie 2023 celebrăm împreună cu întreaga Biserică Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului.

Tema mesajului Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului este „Libertatea de a alege dacă să emigreze sau să rămână”, temă care se află la originea învățăturii sociale a Bisericii cu privire la migrațiune și, deopotrivă, este profund implicată în acțiunea Bisericii în acest domeniu.

Sfântul Părinte explică acest lucru citând mesajul Sfântului Ioan Paul al II-lea din aceeași zi a anului 2004: „dreptul de a nu emigra înseamnă a putea trăi în pace și demnitate în propria țară”.

Papa Francisc încurajează fraternitatea și ne îndeamnă să recunoaștem în migrant nu numai un frate sau o soră în dificultate, ci pe Cristos care bate la ușa noastră, adică în profunzimea sufletului nostru.

Cu scopul și din dorința noastră de a realiza o celebrare mai profundă, mai generoasă şi mai cuprinzătoare a acestei Zile, Oficiul pentru pastorația Migranţilor şi Refugiaţilor, din Cadrul Conferinței Episcopale din România, ne invită să ne unim cu Sfântul Părinte şi cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea, a o face mai permisivă la înțelegerea acestor frați vulnerabili, aflați aici, printre noi și rătăciți în lumea întreagă.

În acest sens, duminică 24 septembrie 2023, în toate parohiile și filiile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, se va recita Rugăciunea pentru Ziua Mondială a migrantului și refugiatului.

Domnul să vă binecuvânteze, iar Maica Sfântă să vă ocrotească!

† Virgil BERCEA
Episcop

 

Rugăciune pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului
Dumnezeule, Tată atotputernic, dăruiește-ne harul de a ne angaja activ în favoarea dreptății, a solidarității și a păcii, pentru ca tuturor fiilor tăi să le fie asigurată libertatea de a alege dacă să migreze sau să rămână.

Dăruiește-ne Doamne curajul de a denunța toate ororile din lumea noastră, de a lupta împotriva oricărei nedreptăți care desfigurează frumusețea creaturilor tale și armonia casei noastre comune.

Susține-ne Doamne cu forța Spiritului tău cel Sfânt, ca să putem manifesta duioșia Ta fiecărui migrant pe care îl așezi în calea noastră și să răspândim în inimile celor de lângă noi cultura întâlnirii și a îngrijirii. Amin

Tatăl nostru
Născătoare de Dumnezeu
Mărire Tatălui…