Papa Francisc a cerut rugăciuni în contextul în care a vorbit despre viitorul Bisericii și despre pontificatul său de până acum, într-un interviu publicat în primele ore ale zilei de duminică. Vorbind pentru cotidianul italian Il Fatto Quotidiano, Sfântul Părinte a refuzat să își evalueze pontificatul de până acum, spunând că Domnul îi va judeca viața într-o zi în funcție de faptul dacă a practicat sau nu faptele de milostivire trupească, așa cum a învățat Isus. „Biserica nu este o afacere, sau un ONG, iar Papa nu este un administrator care a fost însărcinat să rezolve balanța la sfârșitul anului”, a spus el, potrivit unei transcrieri în limba engleză publicate de Il Fatto Quotidiano pe 12 martie.
Interviul, unul dintre numeroasele interviuri papale publicate recent, marchează aniversarea din 13 martie a alegerii Papei Francisc ca Succesor al lui Petru. „A fi Papă nu este o sarcină ușoară. Nimeni nu a studiat înainte de a face acest lucru”, a spus el, amintind cum și Sfântul Petru a „căzut” atunci când l-a renegat pe Cristos. „Dar, după înviere, Isus l-a ales din nou [pe Petru]”, a explicat Pontiful. „Aceasta este milostivirea Domnului față de noi. De asemenea, și față de Papă. ‘Servus inutilis sum’. Sunt un servitor inutil, așa cum a scris Sfântul Papă Paul al VI-lea în ‘Gânduri despre moarte’.” Potrivit lui, nu este ușor să fii atent la voința lui Dumnezeu și să o pui în practică: „Este necesar să te armonizezi cu Domnul, nu cu lumea.”
Ultimul interviu papal s-a axat pe speranțele Papei Francisc pentru viitorul Bisericii, al lumii și al propriei sale vieți. A spus că „programul de guvernare” al pontificatului său este de a pune în aplicare solicitările adunării generale a Colegiului Cardinalilor, întâlniri care au avut loc înainte de Conclavul care l-a ales. A mai spus că, în 2013, a reflectat adesea la un citat din omilia primei Liturghii a Papei Benedict al XVI-lea. Pe 24 aprilie 2005, Papa Benedict a spus: „În acest moment nu este necesar să prezint un program de guvernare. […] Adevăratul meu program de guvernare este acela de a nu îmi urma propria voință, de a nu urmări propriile mele idei, ci de a asculta, alături de întreaga Biserică, cuvintele și voința Domnului și de a mă lăsa ghidat de El, astfel încât El însuși să călăuzească Biserica în acest ceas al istoriei noastre.” De asemenea, Papa Francisc l-a creditat pe Papa Benedict al XVI-lea pentru că a abordat cu curaj criza abuzurilor din Biserică.
Întrebat care este dorința sa pentru lume, Papa Francisc a răspuns: „pacea”. A criticat ceea ce a numit „o globalizare a indiferenței” în fața unor tragedii precum războiul: „Faptul de a închide ochii și de a spune: «De ce ar trebui să îmi pese? Nu mă interesează! Nu este problema mea!»” Sfântul Părinte a spus că unul dintre visele sale pentru viitorul Bisericii este o Biserică care să se aventureze în lume și să fie printre oameni. A abordat, de asemenea, subiectul clericalismului. „Visez la o Biserică fără clericalism”, a spus el, citându-l pe Cardinalul Henri-Marie de Lubac.