Luni, 25 septembrie a.c., Excelența Sa Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a vizitat Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea (CICRO), din cadrul Caritas Eparhial Oradea. Excelența Sa a dorit să cunoască activitățile dedicate familiilor și copiilor refugiați ucraineni din acest Centru și să stea de vorbă cu personalul ucrainean care își desfășoară aici misiunea, zi de zi, în folosul semenilor nevoiți să plece din Ucraina datorită războiului aflat în desfășurare.
„Din perspectiva Guvernului Statelor Unite ale Americii, știți care este viziunea noastră. Noi continuăm să sprijinim Ucraina cât va fi nevoie: nimic pentru Ucraina, fără Ucraina. Apreciem foarte mult suportul pe care România îl oferă refugiaților, prin Guvern, dar și organizații de solidaritate și voluntariat precum CICRO. În ciuda dificultăților, continuați să faceți lucruri minunate în sprijinul semenilor și este extraordinar că ați reuși să le fiți mereu aproape. Este minunat să văd cum Caritas Eparhial Oradea a fost de la început implicată în primirea refugiaților și este un sprijin pentru ucrainenii nevoiți să plece din țara lor. Mulțumesc pentru că ne-ați primit și pentru tot ceea ce faceți!”, a spus ambasadorul Kathleen Kavalec în vizita la Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea, însoțită de domnul Alexandru N. Climescu, specialist politic la Ambasada SUA în România, și consiliera Excelenței Sale.
Primită de președintele asociației Caritas Eparhial Oradea, pr. Olimpiu Todorean, ambasadorului SUA în România i-a fost prezentată activitatea dedicată refugiaților ucraineni și provocările actuale cu care se confruntă CICRO. Din luna iunie 2022, când a fost deschis acest Centru cu scopul de a veni în întâmpinarea numeroaselor familii ucrainene ajunse în Eparhia de Oradea, au beneficiat până în prezent 780 de persoane rezultate din 157 de familii înscrise, au avut acces la școală aproximativ 100 de copii ucraineni, 206 persoane au fost înscrise la medicul de familie și 45 de refugiați din Ucraina au fost angajați în Oradea. De asemenea, 15 persoane lucrează pe cont propriu, iar alte 15 persoane lucrează online în Ucraina.
Încercând să înțeleagă care sunt nevoile refugiaților pentru a putea acționa adecvat, Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea a identificat trei mari direcții de intervenție, prezentate de doamna Ioana Tuță, coordonator CICRO: asistența socială, consilierea psihologică și un amplu program educațional pentru copii.
Astfel, prin serviciile de asistență socială a fost oferită refugiaților hrană, a fost intermediată găsirea unui loc de muncă și a unei locuințe în oraș. De asemenea, prin intermediul unui translator, doamna Svetlana Hercuț, a fost facilitată comunicarea și relațiile pe care refugiații ucraineni trebuie să le aibă cu instituțiile publice, precum Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Inspectoratul Școlar Județean sau cabinetele medicale. În cadrul Centrului au fost oferite de la început cursuri de limba română pentru adulți și copii, continuând ulterior cu un curs de limba română exclusiv pentru adulți, cei mici fiind inserați treptat în programul de învățământ public.
Totodată, subliniază coordonatorul CICRO, a fost declinată nevoia asistării psihologice, o dimensiune extrem de importantă pentru un refugiat. La Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea, psihologul Andrushchak Olha din Ucraina asigură terapia individuală și de grup familiilor ucrainene, cu o atenție deosebită pentru suportul psihologic al copiilor la școală. Prin programul educațional pentru copii, care răspunde nevoii specifice a acestora de a continua studiile, CICRO a început în vara anului 2022 cu o singură învățătoare, Taranukha Olha, extinzându-se odată cu nevoile tot mai complexe ale celor sosiți până la șase învățătoare. În prezent lucrează aici trei pedagogi, în cele două locații actuale ale Centrului. Locația vizitată de ambasadorul SUA în România a fost folosită până în luna iunie a.c. pentru copiii ucraineni din ciclul clasa I și a II-a, drept săli de școală și after-school, sub coordonarea unor persoane cu multă experiență didactică venite din Ucraina. Dimineața, aceștia participau la lecții frontale, iar după amiaza la diverse activități educative și ludice. În altă locație a Caritas Eparhial Oradea și-au desfășurat activitatea copiii claselor a III-a, a IV-a și elevii de gimnaziu, sub coordonarea doamnei Akulenko Maryna, psiholog și profesor la Hub-ul educațional creat de CICRO.
Primele evenimente au fost organizate în 2022 cu alte ONG-uri din Oradea, Centrul fiind în prezent printre puținele realități orădene care au rămas constant în sprijinul refugiaților ucraineni: „este foarte important să fim perseverenți – subliniază Ioana Tuță– pentru a rămâne în sprijinul refugiaților în mod constant, căci integrarea lor nu este o chestiune de scurtă durată”. Copiilor le-a fost oferită o gamă largă de activități în limba română prin cluburi sociale, tabere de vară, vizite culturale ale orașului, laboratoare artistice, momente creative și recreative – toate ghidate de sensul comuniunii, o componentă esențială a viziunii instituționale CIPRO. Împreună cu beneficiarii Centrului pentru vârstnici „Casa Frențiu” Oradea, copiii s-au bucurat de Crăciun, Moș Nicolae sau pur și simplu de căldura inter-generațională a unei familii: cea a Caritas Eparhial Oradea.
Directorul executiv al acestei asociații a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, doamna Adela Ghițulescu, a subliniat importanța colaborării cu instituțiile locale din Oradea, pentru obținerea permisului de ședere a refugiaților ucraineni, a unui loc de muncă, a înscrierii la școală, precum și implicarea copiilor români în activitățile cu copiii ucraineni, pentru a facilita integrarea acestora în școală și societate: „ne-am întrebat de la început cum să-i ajutăm ca să fie în siguranță și să se simtă siguri, să socializeze și să își facă prieteni”. În acest sens, Caritas Eparhial a pregătit un ghid în limba ucraineană, pentru ca ei să poată cunoaște sistemul românesc de învățământ și a oferit sprijin pentru integrarea refugiaților în contextul românesc.
Ambasadoarea Kavalec a fost interesată dacă în prezent continuă să vină refugiați ucraineni la CICRO Oradea. Coordonatorul CICRO a remarcat că „refugiații ucraineni au încetat să vină în număr atât de mare ca și la început, iar dintre cei care au venit, cei mai mulți au și rămas. Au fost familii care au plecat către alte locații europene, mai exact nouă, dar cele mai multe sunt încă aici. Mulți doresc să se întoarcă acasă, dar nu știu ce vor găsi”. Un studiu recent despre dorința refugiaților ucraineni de a se întoarce în țara lor, arată că doar 10-20% declară că doresc să rămână în România.
Cât privește asistența medicală, doamna Simona Todorean este asistentul medical care a intermediat înscrierea refugiaților CICRO la medicul de familie, unde „sunt înregistrați în prezent 206 ucraineni, dintre care 127 copii, 10 copii sub trei ani și chiar bebeluși născuți aici, în România”. Dintre acestea, spune dumneaei, 153 de persoane s-au prezentat cu diverse probleme de sănătate, acute sau cronice, copii cu autism și adulți cu diferite forme de cancer. În acest sens, este de remarcat limita legii asistenței medicale în țara noastră, a medicilor de familie pentru care refugiații sunt acceptați foarte greu ca pacienți ai sistemului românesc de sănătate, fiind aproape imposibil să aibă parte de servicii medicale gratuite.
„Vă mulțumesc pentru că mi-ați împărtășit activitatea voastră, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și continuați să faceți – a spus Excelența Sa Kathleen Kavalec, mărturisind că – este foarte inspirator și încurajator tot ajutorul pe care îl oferiți în comunitate. Eu am trăit în Ucraina doi ani de zile, între 1999-2001, am încă acolo prieteni și este foarte trist să vedem tot ceea ce se întâmplă acolo: este oribil, terifiant, îmi pare rău pentru tot ce trăiesc oamenii în Ucraina, mulți fiind nevoiți să plece. Sunt bucuroasă că România este deschisă în a-i primi și a le oferi suport. Suportul refugiaților este cea mai bună soluție în acest moment”.
Persoanele ucrainene care lucrează în CICRO au împărtășit „bucuria de a putea să găsească același loc de muncă aici, ca și în Ucraina”. Este cazul doamne învățătoare Taranukha Olha, învățătoare în limba ucraineană la Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea: „pentru mine a fost foarte important să fiu parte a acestui program educațional pentru copiii ucraineni. Când au început să vină i-am văzut extrem de afectați. Acum sunt calmi și fericiți. Evoluția lor din punct de vedere emoțional este notabilă. Copiii au început să comunice, au reușit cât de cât să se integreze. Sunt recunoscătoare asociației Caritas Eparhial Oradea pentru a avea acest loc de muncă, care mă ajută să îmi găsesc un loc în viață ca refugiat”, a mai spus învățătoarea. Alături de ea, s-a aflat o altă învățătoare, doamna Duzhnikova Viktoria, și doamna Svetlana Hercuț, translator și instructor de cursuri de limba română. La primirea vizitei extraordinare a ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, au luat parte toți membrii CIPRO dedicați activităților pentru refugiații ucraineni în Oradea.
La final, pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, a mulțumit Excelenței Sale pentru vizita pe care o consideră ca fiind „o recunoaștere la nivel înalt a activității pe care o desfășoară această asociație”, „ar fi fost mult mai bine să nu fie nevoie de acest program dedicat refugiaților – a subliniat pr. Todorean – dar atât cât putem, vom continua să sprijinim”. Conducerea Caritas Eparhial Oradea i-a oferit Excelenței Sale ultimul Raport anual al asociației și o cană dăruită simbolic voluntarilor, Excelența Sa vizitând acest Centru în mod voluntar, în cadrul unei vizite oficiale în orașul Oradea.
Asociația „Caritas Eparhial Oradea” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, are în această locație un bloc de locuințe sociale pentru tinerii care împlinesc 18 ani și ies din Casa de Tip Familial, își întemeiază o familie și își găsesc un loc de muncă. Odată cu războiul din Ucraina parterul locației a devenit spațiu pentru orele de școală, after-school și activități sociale dedicate copiilor refugiați. În Oradea mai există un Centru Rezidențial pentru Vârstnici – „Casa Frențiu” și o cantină socială. La 60 de km de Oradea, în Ioaniș, Caritas Eparhial a deschis un centru after-school pentru a descuraja abandonul școlar în mediul rural. Acolo, 41 de copii beneficiază zilnic de o masă caldă și sprijin în realizarea temelor de acasă pentru școală.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi