„O particica din craniul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost depusa, la sfârsitul saptamânii trecute, în Biserica Greco-Catolica „Sfântul Gheorghe” din Oradea.
Moastele au fost aduse la Oradea de la Manastirea Benedictina San Giorgio, de pe insula cu acelasi nume din Venetia, de calugarii benedictini: padre Biagio Toffan, superior al manastirii San Giorgio din Venetia, padre Paolo Fassera, arhivist si hagiograf al istoriei vietii calugaresti benedectine, fost confesor al Colegiului Pio Romeno din Roma, precum si de parintele protopop de Venetia, Vasile Barbolovici.
Încrezatori în minunile pe care Sfântul Gheorghe le-a facut de-a lungul vremii pentru cei care se apropie cu încredere de moastele sale si pentru cei care se încred puternicei sale mijlociri, peste o mie de oradeni s-au închinat si s-au rugat la osemintele Mucenicului. Credinciosii au adus cu ei diferite obiecte si haine pentru a le atinge de racla cu ramasitele Sfântului. „Credinciosii au venit, în mare parte, sa se roage pentru sanatate, fericire si sa poata trece cu bine peste vremurile mai grele prin care trec” , a spus parintele Olimpiu Todorean, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Oradea.
Acesta le-a cerut credinciosilor prezenti sa multumeasca pentru darurile primite pâna acum si apoi sa-si depuna în fata lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Gheorghe, durerile, suferintele, dorintele.
„Sa nu va asteptati sa vi se întâmple un miracol imediat ce ati atins sau sarutat moastele. Miracolele se întâmpla în fiecare zi. Unul dintre miracole este faptul ca puteti fi prezenti aici. Sa aveti credinta ca tot ceea ce cereti de la Dumnezeu vi se va da, si prin mijlocirea Sfântului Gheorghe, dar la momentul în care Tatal ceresc considera ca trebuie sa se împlineasca”, i-a îndemnat preotul Olimpiu Todorean pe crestini.
Cu aceasta ocazie, au avut loc o serie de slujbe religioase. Astfel, sâmbata, 21 aprilie, au fost celebrate slujbele: Paraclisul Maicii Domnului (parintele arhimandrit Ovidiu Horea Pop), urmat de Vecernia cu Litie (oficiata de parintele arhimandrit Cornel Dârle), Acatistul Sfântului Gheorghe (celebrat de parintele ortodox Marin Mihes), Adoratie Euharistica (responsabil parintele Mihai Vatamanelu OFMConv), Sfântul Maslu (parintele protopop Gavril Buboi împreuna cu sapte preoti) si Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, oficiate între orele 02:00 si 03:00 de catre parintele ieromonah staret Tarciziu Roman. Programul a continuat duminica dimineata cu Sfânta Liturghie (ora 9.00 celebrata de preotul ortodox) si Sfânta Liturghie Arhiereasca, oficiata de episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea.
Evenimentul a fost prilejuit de sarbatorirea Hramului Bisericii Sfântul Gheorghe si de împlinirea a zece ani de la sfintirea acesteia.
Credinciosii parohiei au pregatit, cu acest prilej, peste 270 de caserole cu sarmale pe care le-au distribuit oamenilor prezenti la slujba de duminica.
De la Oradea, moastele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au fost duse la Beius, la Biserica Greco-Catolica „Sfintii Trei Ierarhi”, iar de la Beius la Simleu Silvaniei si la Zalau luni, 23 aprilie 2012.