Sâmbătă, 2 septembrie 2023, a avut loc la Șinca Veche (Brașov) deschiderea oficială a Muzeului privat „Iosif Vulcan Șinca Veche”, un loc de suflet al descendenților Familiei Vulcan pe care aceștia au dorit să îl deschidă publicului larg. Toți cei care doresc să retrăiască „spiritul Vulcan” – reconstruit cu dăruire, pasiune și tenacitate de doctorii Florin și Genica Vulcan – pot găsi la Șinca Veche materiale erudite din activitatea culturală a lui Iosif Vulcan: colecția revistei «Familia» fondată de el în 1865, fotografii, cărți cu lucrările sale, operele publicate și volumele editate în contemporaneitate. La evenimentul de deschidere al Muzeului din satul natal al bunicului și al tatălui lui Iosif Vulcan (pr. Nicolae Vulcan), au fost invitate personalități ale vieții culturale din toată țara. De la Oradea a fost prezentă o delegație formată din: conf. dr. Florin Ardelean, redactor al revistei Familia în perioada 1990-2001, scriitorul Ioan F. Pop, muzeograf la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, doamna Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea și pr. Ioan Tătar din Holod, locul natal al lui Iosif Vulcan, unde este în curs de amenajare Casa memorială a acestuia de către parohia greco-catolică „Sf. Nicolae” și Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

„Mă bucur să fiu invitat împreună cu prietenul și colegul meu aici, cu ocazia unui eveniment remarcabil. Și când spun «eveniment remarcabil» nu exagerez. Într-o țară în care instituțiile își dau în petic atât de des, doi oameni au făcut lucruri extraordinare: și-au investit banii în ceea ce eu numesc «spiritul Vulcan»”– a spus scriitorul și jurnalistul Florin Ardelean la evenimentul inaugurat de sâmbătă,  evidențiind această triadă: episcopul Samuil Vulcan, figură remarcabilă pe care a evocat-o pr. Ioan Ciolan anterior, cel care a făcut Școala românească din Beiuș, una dintre primele școli din Imperiul Habsburgic, apoi preotul Nicolae Vulcan și Iosif Vulcan.

„Iosif Vulcan a ales calea cea grea, adică să lupte, să scrie, să promoveze, să țină conștiința trează a românilor în Imperiu, când putea mult mai ușor să facă o carieră sau să se îmbogățească în rândul elitelor maghiare. Iosif Vulcan a ales Calea cea grea”. Florin Ardelean a subliniat că după ridicarea Muzeului de la Șinca Veche a realizat că „acest ‘spirit Vulcan’ s-a transmis mai departe: Florin Vulcan și doamna Genica Vulcan nu ar fi făcut ce au făcut aici, dacă acest spirit nu ar fi fost unul viu. Ori el nu moare când moare trupul omului, ci se transmite mai departe.”  Înainte de a sosi la eveniment, publicistul Florin Ardelean a revizuit remarcabila serie a revistei «Familia» a lui Iosif Vulcan, care pentru patru decenii a văzut lumina tiparului săptămânal, ceea ce era un fapt unic și remarcabil în timpul Imperiului. „Acum  exact 150 de ani, găsim în numărul revistei «Familia» din 2 septembrie 1873, în rubrica Salonul – dedicată femeii române pentru care a fost scoasă această Revistă – un comentariu al lui Iosif Vulcan la Banchetul lui Platon – un articol deosebit, care a fost ultimul înainte de a fi întreruptă publicația pentru două luni. Singura dată când a fost întreruptă revista «Familia» fondată și condusă de Iosif Vulcan a fost în lunile octombrie-noiembrie 1873 când a murit mama lui, Victoria  Vulcan, față de care avea un atașament deosebit, fiind singurul dintre frații care a trăit, iar el la rândul lui nu a avut copii cu Aurelia Vulcan. Aceasta scria Iosif Vulcan în urmă cu 150 de ani și era în fața celei mai mari tragedii din viața sa: moartea mamei sale, pe care a venerat-o pur și simplu.”

Cu același prilej, la Șinca Veche s-a prezentat cartea despre Iosif Vulcan in memoriam, considerată de Florin Ardelean „o carte în care doamna Genica Vulcan s-a documentat foarte bine într-o lume atât de aproximativă a faptelor istorice redate în mass-media, identificând punctele tari, scoțând în relief valoarea faptului că Iosif Vulcan a ținut să fie contemporan cu spiritul veacului timpului său. Felicitări autorilor, care ne-au dovedit tuturor că: «există spiritul Vulcan»”.

Genica Vulcan a subliniat că prin Muzeul privat „Iosif Vulcan Șinca Veche”,  au dorit să facă cunoscut pe meleagurile locale, cu răsunet mai departe, această figură remarcabilă, personalitate de cinste în istoria Transilvaniei și nu numai. Muzeul a fost gândit de la început ca să fie amenajat și donat unui muzeu de Stat ca să aibă astfel viață lungă și frumoasă într-un circuit muzeal. Consiliul Județean Brașov nu a aprobat însă această donație. În încercarea afilierii cu un alt muzeu de Stat din apropiere, tentativa a fost exclusă de ordonanța care limitează susținerea unor astfel de inițiative prin fonduri statale, motiv pentru care descendenții Familiei Vulcan au înființat Asociația culturală „Iosif Vulcan Șinca Veche”, cu ajutorul căreia să poată fi susținut acest muzeu. Muzeul „Iosif Vulcan Șinca Veche” are o fundație, are un statut, are membrii fondatori (trei membri din familia Vulcan), membrii onorifici – conf. dr. Florin Ardelean și a domnului dr. Ioan F. Pop – având deschisă lista de membri simpatizanți. Doamna Genica Vulcan a amintit celor prezenți că se pot înscrie în asociație, la fel ca orice alt doritor, și a prezentat volumul pe care l-a editat In memoriam Iosif Vulcan.

Prezent la eveniment, preotul Iosif Florin Ciolan din protopopiatul Făgăraș a remarcat implicarea celor care la Șinca Veche „țin memoria vie a lui Iosif Vulcan și, cum spunea Ioan F. Pop, cu siguranță din Ceruri el se bucură văzându-ne adunați  aici în satul familiei lui de baștină”. La rândul său, pr. Ioan Tătar de la Holod a spus împreună cu cei prezenți rugăciunea Tatăl nostru, evocând apoi în câteva rânduri figura episcopului Samuil Vulcan, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare între 1806 și 1839.

Despre Iosif Vulcan, figura inspiratoare a familiei, dr. Florin Vulcan a subliniat că ascendentul său „a fost un militant al emancipării familiei în Transilvania prin rubrica sa din revista Familia, a fost cel care a creat prima rubrică de șah din presa românească. A fost cronicar muzical, întemeietorul presei satirice, primul editor al unei reviste folclorice din Transilvania, «Șezătoarea» și a creat primul report de călătorie din presa românească lăsând în urmă peste 400 de schițe. Iosif Vulcan a fost și poet (peste 200 de poezii), fiind considerat părintele teatrului românesc în Transilvania. A fost totodată primul scriitor al unui roman în limba română în Transilvania și autor al Panteonulului român – care cuprinde biografiile a 31 de personalități  din România. Înainte cu un an de a muri Iosif Vulcan scria: ’sufletul meu este liniștit că am încredințat tot ce am avut la dispoziție pentru a ridica cultura națională’”. Domnul Florin Vulcan a rememorat faptul că tatăl și bunicul lui Iosif Vulcan s-au născut în Șinca Veche, iar el fiind parte din familie – căci tatăl său Cornel Vulcan s-a născut de asemenea aici – a considerat important ca împreună cu membri actuali ai familiei Vulcan să fie cinstită memoria acestui înaintaș prin care se poate mândri această comună, prin implicarea gustului Muzeu.

Despre evenimentul de inaugurare al Muzeului „Iosif Vulcan Șinca Veche” la care a participat în acest final de săptămână, scriitorul Ioan F. Pop scrie: „Pe un fond de disoluție și anomie generalizate, în care cultura este neglijată cu metodă, îmi manifest admirația față de distinsa familie de medici, Genica și Florin Vulcan, care au găsit resurse materiale și sufletești pentru a păstra și îmbogăți memoria ilustrului lor înaintaș, Iosif Vulcan, cu încă un muzeu. Întemeietorul revistei Familia, cel care l-a introdus în literatura română pe Mihai Eminescu, se întoarce într-un fel în spațiul în care o parte din familia sa și-a avut rădăcinile, la Șinca Veche.  Fapt ce demonstrează încă o dată că doar respectîndu-ne trecutul cultural putem configura temelia unui prezent, putem spera la perspectiva unui viitor”.

Ziua inaugurală a cuprins și un moment special al copiilor din Șinca Veche, care au recitat  poezii compuse de ei în memoria lui Iosif Vulcan și au intonat cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, transferându-se astfel „ștafeta” spre viitor. Seara s-a încheiat cu recitarea Scrisorii I de Mihai Eminescu, de către actorul George Cusura, de la Teatrul de Stat din Brașov.

„Familia Vulcan, cea de azi, a reușit să creeze cu mare generozitate un arc peste Timp, aducând în actualitate rolul de importanță covârșitoare al lui Iosif Vulcan în cultura română. Pe de altă parte, a creat un arc peste locuri, reunind la Șinca Veche oameni din toată țara și nu în ultimul rând, peste sufletele celor prezenți, fiind generatoare de emoție estetică autentică.”, a concluzionat la Șinca Veche doamna Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, invitându-ne pe toți să trecem pragul acestui loc special dedicat lui Iosif Vulcan deschis publicului la Șinca Veche spre vizitare.

Mihaela Caba-Madarasi
Biroul de Presă EGCO