Lucrările de amenajare a unei piațete lângă Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” au fost finalizate. Investiția a costat 3,55 milioane lei, fiind realizată de municipalitate în baza unui contract încheiat cu Episcopia Greco-Catolică.

„Azi, 13 mai, s-au finalizat lucrările la obiectivul de investiții Căi de acces pietonal la intersecția Piața Unirii cu strada Iuliu Maniu, respectiv a fost amenajată piațeta de lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae din Piața Unirii”, a anunțat, ieri, Primăria Oradea.

Lucrările au fost executate de asocierea Gavella (lider de asociere – executant), Porfido Ed Arte Consorzio Stabile (asociat 1), Edildrum Construct (asociat 2 – proiectant), cu care municipalitatea a încheiat un contract de proiectare și execuție în luna octombrie a anului 2018. Prețul contractului este de 3.555.184,32 fără TVA, iar ordinul de începere a lucrării a fost dat în 12 martie 2019.

În cadrul contractului au fost realizate lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale, fiind prevăzute rigole din porfir și guri de scurgere, instalaţia electrică de iluminat exterior, amenajare spaţii verzi, pavarea structurii carosabile și pietonale cu porfir.

„Aceste lucrări au fost realizate în baza unui contract încheiat cu Episcopia Greco-Catolică, care prevedea ca atât terenul învecinat cu Piața Unirii și strada Iuliu Maniu, cât și amplasamentul spre strada Mihai Pavel să fie pavat la fel ca în Piața Unirii, pentru un aspect unitar al zonei centrale. În acest sens gardul din jurul bisericii a fost eliminat, iar suprafața de peste 3.000 de metri pătrați a fost pietruită cu piatră de porfir, din care circa 940 de metri pătrați cu piatră cubică rezistentă, astfel încât pe porțiunea spre strada Mihai Pavel să fie posibil accesul auto”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

Reamintim ca pe amplasamentul din vecinătatea catedralei greco-catolice municipalitatea a amplasat anul trecut statuia marelui om politic Iuliu Maniu, care a fost dezvelită în data de 18 aprilie 2019. De asemenea, în spatele catedralei a fost amplasată statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu, dezvelită în data de 20 aprilie 2019.

Sursa:www.crisana.ro