Lăudat să fie Isus!

Preafericirea Voastră

Preasfințiile Voastre,

Prea Cuvioși Părinți

și dragi frați în Hristos,

Este cu adevărat o mare onoare să îl reprezint, împreună cu Monseniorul Roberto și Don Luciano, pe Cardinalul nostru, Arhiepiscopul Matteo Zuppi și întreaga noastră Biserică din Bologna, cu această ocazie solemnă și binecuvântată a Vizitei Sfintelor Moaște ale Sfintei Anna în comunitatea dumneavoastră.

Este o mare bucurie pentru noi să o însoțim pe marea noastră sfântă în prima sa vizită în România, începând cu acest centru spiritual. Vă aduce cu această ocazie și salutul și dragostea parohiei bologneze a românilor uniți cu Roma, reprezentați aici de parohul lor, părintele Marinel.

Dorim să mulțumim în mod deosebit Preafericirii Voastre și Preasfințitului Episcop Virgil Bercea, pentru că v-ați dat acordul la această Vizită, confirmată în mod special de Scaunul Apostolic.

Astăzi ne bucurăm de o binecuvântare absolut deosebită: dintre toți sfinții din ceruri, Dumnezeu a vrut să ne dea un semn deosebit al binecuvântării Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sfânta Ana a putut să-l iubească pe Fiul lui Dumnezeu făcut om, așa cum iubește o bunica pe nepotul ei. Împreună cu preasfânta ei fiică, l-a ținut în brațe, l-a însoțit în primii pași, l-a hrănit, l-a răsfățat, l-a învățat rugăciuni.

Acea singură și sfântă Biserică a lui Dumnezeu – care este reflectarea pe pământ a Preasfintei Treimi a lui Dumnezeu și care s-a manifestat lumii în taina Rusaliilor – a început de fapt tocmai în Nazaret, în viața ascunsă a unei familii simple și smerite, unde a avut loc întâlnirea indisolubilă dintre uman și divin.

Moaștele Sfintei, în concretitudinea lor, ne amintesc faptul că viața în Hristos – cu mult înainte de a fi o idee, o doctrină sau un sistem de valori morale – este în primul rând „viață”, viață concretă, carne, sânge, sudoare, concretitudine de iubire și speranță, pentru că în persoana adorabilă a Fiului lui Dumnezeu făcut om, viața lui Dumnezeu a devenit accesibilă omului, a devenit viața omului.

Sfânta Ana ne ajută astăzi, cu acest semn special al prezenței ei printre noi, să ne întoarcem la esențialul vieții în Hristos, la inima arzătoare a misterului credinței noastre, la adevăratul izvor al unității și reconcilierii noastre dorite.

Bologna a primit darul acestor Sfinte Moaște, grație muncii unuia dintre sfinții noștri Episcopi, care a lucrat neobosit pentru pacea în Europa și pentru reconcilierea între creștinii dezbinați, și suntem foarte bucuroși să împărtășim cu voi această binecuvântare și această speranță.

Fericitul Nicolò Albergati a fost Cardinalul care a prezidat Sinodul de la Florența în numele Papei Eugeniu, eveniment care reprezintă un pilon important al identității Bisericii voastre unite cu Roma.

Dacă Sfânta Ana vizitează astăzi România pentru prima dată, trebuie să știți că acest lucru se întâmplă și pentru că în orașul nostru – ca și în multe orașe italiene – catolicii și ortodocșii au creat legături foarte profunde de prietenie și colaborare, și ne recunoaștem fără un îndoială ca frați.

În fața Sfintei Ana vă cerem o rugăciune specială pentru orașul nostru și pentru țara noastră: una dintre cele mai dramatice probleme pe care le întâmpinăm este criza demografică foarte gravă.

Avem foarte puțini copii, din păcate, foarte puțini nepoți. Și unul dintre cele mai triste efecte este acela că astfel, comunitățile noastre creștine sărăcesc. Nu avem un număr suficient de tineri preoți pentru toate comunitățile și se pare că tinerilor le este frică să își asume angajamente definitive pentru viață.

Să ne rugăm iubitei noastre bunici  Sfânta Ana, care astăzi în ceruri se bucură să vadă atât de mulți nepoți împreună, ca să obțină binecuvântarea și harul lui Dumnezeu pentru toți.

Amin. Doamne ajută!