Pe data de 12 mai 2025, Părintele Vicar General, Mihai Vătămănelu a participat din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea la concertul organizat la Muzeul Țării Crișurilor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a Școlii de Arte „Francisc Hubic”. În cadrul evenimentul a concertat și corul „Francisc Hubic” dirijat de maestrul prof. dr. Radu Ioan Mureșan.

 

„Francisc Hubic – Muzică, credință și vocație pedagogică

Stimate Domnule Director,
Distinse oficialități,
Doamnelor și Domnilor,

Sunt onorat să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră, în cadrul acestui moment aniversar – Francisc Hubic – organizat de Școala de Arte „Francisc Hubic”, Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor. Vă salut pe toți în numele Preasfințitului Virgil Bercea, care, din păcate, astăzi nu poate fi prezent.

Preot, compozitor, dirijor și educator, Francisc Hubic a întruchipat idealul slujitorului Bisericii care, fidel spiritului greco-catolic, a unit vocația sacerdotală cu angajamentul cultural și pedagogic. Într-o vreme în care Oradea era plină de efervescență intelectuală și de inițiative artistice, el a fondat, în urmă cu 100 de ani, la Palatul Episcopal, „Academia de arte și cultură”, care se dorea a fi un centru de formare muzicală și umanistă. O școală de artă, un loc deschis tinerilor talentați, indiferent de originea lor, unde se cultiva nu doar tehnica muzicală, ci și profunzimea lăuntrică, disciplina personală și sensibilitatea față de frumos.

Ca dirijor și compozitor, Francisc Hubic a promovat un repertoriu inspirat din liturgia Bisericii și din tradițiile românești, căutând o armonie între vocația sacră și expresia identității naționale.

Apartenența la Biserica Română Unită, pentru Francisc Hubic, era o adeziune și o trăire profundă: educația, demnitatea și cultura le-a trăit ca expresii concrete ale unei credințe vii și lucrătoare.

Școala de artă pe care a înființat-o a trecut testul timpului, iar anul acesta își sărbătorește centenarul!

Îl felicităm pe directorul acestei instituții, domnul Liviu Buțiu, și pe toți cei care, de-a lungul generațiilor, și-au împletit destinul artistic între zidurile acesteia – dascăli, elevi, artiști – și le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această celebrare.

La mulți ani, Școlii de Arte „Francisc Hubic”!
Viață lungă, roade frumoase și ani binecuvântați de Domnul!”

 

Biroul de Presă EGCO