Azi, 12 martie 2021, Liceul „Don Orione” sărbătorește ideologia și carisma transmisă de patronul său spiritual, Sfântul Luigi Orione. Luigi Giovanni Orione (23 iunie 1872- 12 martie 1940) a fost un preot italian a cărui misiune s-a desfășurat chiar într-o cotitură istorică determinantă, încercând din răsputeri să răspundă nevoilor sociale ale națiunii sale din acele timpuri. A fost și este în continuare considerat apărătorul sărmanilor și orfanilor.

Papa Ioan Paul al II-lea îl descria pe Don Orione ca fiind o expresie minunată și genială a carităţii creștine. El a avut caracterul și inima apostolului Pavel, afectuos și sensibil până la lacrimi, neobosit și curajos până la acțiune îndrăzneață, tenace și dinamic până la eroism, înfruntând pericole de tot felul, apropiind mari personalități din politică și cultură, luminând oameni fără credință, convertind păcătoșii, adunat întotdeauna în rugăciune continuă și încrezătoare, uneori însoțită de penitențe teribile.

Educația promovată de Sfântul Luigi Orione, sub toate formele sale, a format baza întregii sale experiențe (personală și pastorală). Astfel, Don Orione nu a fost un teoretician al educației, ci a fost un mare educator! Sfântul Luigi Orione plasa în strânsă legătură educația cu caritatea, educația cu creșterea umană, socială. El însuși a numit metoda sa ca fiind o educație creștin-paternă. Aceasta trăsătură se oglindește astăzi în instituția care îi poartă numele.

Cu ocazia acestei sărbători, colectivul liceului a dorit „să transmită puțin din inima lui Don Orione” în casele tuturor elevilor pentru a reaminti întregii familii orionine faptul că a educa înseamnă: cunoaștere, iubire, muncă, ajutor și rugăciune.

De la preșcolari până la liceeni, orioninii au fost implicați în activități tematice organizate cu sprijinul Consiliului elevilor; ziua de azi purtând titlul de „Don Orione – o inimă fără margini”. Acesta este și titlul primului talk-show școlar (Speak UP!) care a avut premierea în această zi de sărbătoare, avându-l ca invitat pe noul director al Centrului „Don Orione” din Oradea, părintele Valeriano Giacomelii. Vă invităm și pe dumneavoastră să vă abonați la canalul de YouTube al Liceului „Don Orione” pentru a urmări această emisiune care debutează azi, tocmai pentru a marca Ziua școlii!

La mulți ani tuturor orioninilor orădeni!

Ioana Drugaș