În perioada 29-31 ianuarie 2020, a avut loc la Roma, Congresul Internațional de pastorație pentru persoanele vârstnice. Este primul Congres de acest fel.

Papa Francisc iubește persoanele vârstnice și de la începutul pontificatului sau, a subliniat în repetate rânduri rolul lor în transmiterea credinței, în dialogul cu tinerii și în conservarea rădăcinilor poporului.

Titlul acestui Congres pentru pastorația vârstnicilor este „bogăția anilor”. La nivel mondial este o veritabilă revoluție demografică, astfel încât peste 60% din populația lumii este trecută de 30 de ani. De aceea pastorația vârstnicilor este impetuos necesară de a se face în toate parohiile catolice din lume.

În lumea secularizată în care trăim, persoanele vârstnice sunt considerate o problemă, mentalitatea este ca vârstnicii sunt o greutate, iar acesta este un fenomen de masă. Totodată s-a discutat cum biserica poate schimba această mentalitate, să vedem bogăția vârstnicilor în societate. Munca începută de Papa Ioan Paul al II-lea în pastorația vârstnicilor este susținută de Papa Francisc, care spune că este important să nu existe în societate o prăpastie înte vârstnici și tineri. Rolul jucat de bunici în familia creștină este de a transmite valori morale nepoților, copiilor, pentru a le înfiripa în suflet credința. Familia este locul unde persoana vârstnica trebuie să trăiască și să se exprime.

În societatea în care trăim nu trebuie să existe categorii de persoane, nu trebuie să fie diferențe între generații, ci o iubire reciprocă între tineri, adulți și bătrâni. În familie trebuie să le oferim tinerilor bogăția vârstei, iar copiilor, educația. Trebuie să avem în parohiile noastre, voluntari, persoane, care să ajute vârstnicii. Este un semn al credinței să vezi în cel de lângă tine indiferent de vârstă, chipul Mântuitorului. Credința este trăirea personală în Dumnezeu. Biserica are nevoie, ca vârstnicii să fie cei mai convinși credincioși, deoarece, vârstnicul constituie un patrimoniu inestimabil de speranță și de cunoaștere.

Congresul a fost condus de către Cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, și au participat delegațiile conferințelor episcopale, congregații religioase, asociații și mișcări ecleziale din lumea întreagă, peste 500 de persoane de pe 5 continente.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost reprezentată la acest Congres de către Părintele Popa Paul, directorul Biroului Pastoral pentru laici, Părintele Duma Ovidiu, preot spiritual eprahial al Asociației „Viața Ascendentă” și o familie de credincioși laici, Cartiș Mihai și Cartiș Viorica Zamfira .