Papa Francisc a vizitat sâmbătă casa scriitoarei și supraviețuitoarei Holocaustului, Edith Steinschreiber Bruck, în Roma. Bruck, în vârstă de 89 de ani, este născut în Ungaria, dar locuiește în Italia de la vârsta de 20 de ani. A supraviețuit lagărelor de concentrare naziste din Auschwitz și Dachau, unde a fost trimisă cu părinții, cei doi frați și o soră, la vârsta de 12 ani. Părinții și un frate i-au murit în lagărele de concentrare. Bruck și frații rămași au fost eliberați din lagărul Bergen-Belsen de către aliați, în 1945.

Potrivit Vaticanului, în întâlnirea de aproximativ o oră, din 20 februarie, Bruck și Papa au vorbit despre „acele momente de lumină care au marcat experiența iadului lagărelor de concentrare”. Conversația lor a atins și „fricile și speranțele din timpul în care trăim, subliniind valoarea memoriei și rolul persoanelor în vârstă în cultivarea ei și în transmiterea ei tinerilor”. Când a salutat-o pe Bruck, Papa Francisc i-a spus: „Am venit aici să vă mulțumesc pentru mărturia Dvs și să aduc un omagiu oamenilor martirizați de nebunia populismului nazist”.

„Și vă repet sincer cuvintele pe care le-am spus din inima mea la Yad Vashem și pe care le repet în fața oricărei persoane care, ca Dvs, a suferit atât de mult din această cauză: ‘Iertare, Doamne, în numele umanității!’”, a spus Sfântul Părinte, potrivit informării venite dinspre Vatican. După 1945, Bruck s-a întors în Ungaria și apoi a plecat în Cehoslovacia, unde îi locuia o soră. S-a căsătorit pentru prima dată când avea 16 ani și s-a mutat în Israel. Această căsătorie s-a încheiat în divorț după un an și a fost urmată de încă două căsătorii și divorțuri. Bruck s-a mutat în Italia în 1954, unde s-a căsătorit cu Nelo Risi, un poet, regizor de film, traducător și scenarist italian care a murit în 2015, după o lungă bătălie cu o boală neurodegenerativă.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Risi a luptat pe frontul rus și a fost închis într-un lagăr elvețian. Bruck a publicat amintiri despre perioada petrecută în lagărele de concentrare și anii următori, în italiană, în 1959. Scriitoare premiată, Bruck a publicat, de asemenea, romane, colecții de nuvele, piese de teatru și scenarii în italiană. De asemenea a regizat mai multe filme italiene, dintre care unul, lansat la mijlocul anilor 1980, a fost interzis spectatorilor sub 18 ani pentru descrierea erotică a incestului. În ultimii ani, Bruck a continuat să vorbească despre Holocaust în școli și universități.

Sursa: www.catholica.ro