Sfântul Părinte a participat marţi, 26 ianuarie, în cursul după-amiezii, la Sfânta Liturghie de înmormântare a medicului său, Fabrizio Soccorsi. Celebrarea a fost prezidată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, şi a avut loc în capela „Maria Regina Familiilor”, din Palatul Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului. Profesorul doctor Fabrizio Soccorsi – care ar fi împlinit, la 2 februarie 79 de ani – a decedat în data de 9 ianuarie, la spitalul „Gemelli”, din Roma, unde era internat pentru un tratament oncologic. Doctorul a murit în urma complicaţiilor survenite din cauza infectării cu noul coronavirus.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

27 ianuarie 2021 – Vatican News. Născut la 2 februarie 1942, la Roma, profesorul doctor Fabrizio Soccorsi a absolvit Facultatea de Medicină la Universitatea „La Sapienza” din Roma, în 1968. După o intensă activitate în domeniul medical şi universitar, a fost numit medic primar hepatolog şi director al Departamentului de Hepatologie al spitalului San Camillo Forlanini din Roma.

În calitate de profesor, a predat Imunologia şi a ţinut  cursuri de perfecţionare în domeniul bolilor hepatice ocupând, de asemenea, catedra de Medicină Clinică şi Farmacologie la Facultatea de Medicină a Universităţii „La Sapienza” din Roma. Cu peste o sută de publicaţii şi contribuţii ştiinţifice, profesorul doctor Fabrizio Soccorsi a fost consultant în cadrul Direcţiei de Sănătate şi Igienă a Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului şi consultant expert în chestiuni medicale în cadrul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. În 2015, Papa Francisc l-a ales ca medic personal.

În iunie 2017, medicul a fost profund afectat de moartea fiicei sale Cristiana, decedată prematur, în urma unei lungi suferinţe. Pontiful i-a fost alături în acel moment de grea încercare şi, cu delicateţe, şi-a exprimat apropierea, dorind ca medicul să-i fie alături când a depus două buchete de trandafiri albi la picioarele imaginii Maicii Domnului de la Fatima, în contextul călătoriei apostolice în Portugalia, din mai 2017.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

27 ianuarie 2021 – Vatican News.