Preafericite Părinte Cardinal Lucian Mureșan,

Preacucernice Părinte Vicar General Marius Cerghizan,

Cu sufletul cernit, dar plin de încredere în voința Domnului, care l-a chemat la Sine pe iubitul nostru frate Preasfințitul Florentin, doresc să împărtășesc împreună cu întreaga comunitatea a Eparhiei de Oradea, durerea clerului și a credincioșilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla pentru neașteptata și greaua despărțire de inegalabilul său Păstor.

Mare om a fost Preasfințitul Florentin! Prelat distins, cultivat, de o sensibilitate aparte, un om printre oameni! L-am cunoscut bine şi l-am apreciat pentru bunătatea şi credința pe care le mărturisea, pentru seninătatea, smerenia şi spiritualitatea pe care le emana, pentru umorul și jovialitatea sa, pentru umilința şi iubirea pe care le trăia şi le dăruia lumii în cotidianul vieții. Astăzi este dincolo de zări, în „Casa Tatălui”, cu drepții printre sfinți și, de acolo ne însoțește, împreună cu sfinții noștri episcopi martiri pe toți oamenii de bună-credința cu rugăciunea şi cu inima sa iubitoare.

Plecând dintre noi, lasă în urmă mesajul unei vieți pline, trăite în folosul celorlalți, o mărturie a unui preot și slujitor adevărat. Iar noi, cei care l-am cunoscut îl purtăm în gândurile noastre cele mai sfinte și în rugăciunile noastre. Din adâncul inimii, țin să vă asigur de comuniunea împreună cu frații mei preoți și bunii credincioși la încercarea tuturor celor care l-au iubit pe Preasfințitul.

Fie ca Marele arhiereu Isus Cristos să așeze sufletul Preasfințitului nostru Episcop Florentin în ceata sfinților Săi slujitori, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace iar pomenirea lui să fie din neam în neam!

+ Virgil Bercea

Episcop de Oradea