Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873, în Șimleu Silvaniei fiind cel de al cincilea copil al familiei Ioan și Clara Maniu. Este descendent din două familii de oameni de cultură și patrioți care și-au legat numele de lupta pentru emanciparea românilor din Ardeal: Simion Bărnuțiu pe linie paternă și vicarul Demetriu Coroianu pe linie maternă.
Iuliu Maniu a făcut parte din cea de a treia generație a Școlii Ardelene blăjene, a fost avocat, doctor în drept al Universității din Viena, membru de onoare al Academiei Române, de trei ori prim-ministrul României. A aparținut unei generații de oameni politici și de cultură numită și Generația Marii Uniri, generație care a dovedit că avea viziune, voință și mijloace de a face nu doar o Românie Mare, ci și să infăptuiască o civilizație inspirată și asemuită celei occidentale. S-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.
Iuliu Maniu a fost omul politic, care a marcat istoria României din prima jumătate a secolului XX, contrastând cu oamenii și moravurile politice din acea vreme. În cei 56 de ani în care a făcut politică, îl regăsim pe Maniu integru și demn, dăruindu-și viața slujirii neamului din convingere, cu răbdare şi perseverenţă și fără un interes material propriu.
https://www.youtube.com/watch?v=L_QqnnqD2Lk
Sursa: Casa Memorială Iuliu Maniu