An de an data de 12 octombrie are o semnificație deosebită pentru orașul Oradea. Manifestările au început la ora 11 în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, alături de domnul primar Ilie Bolojan, domnul primar ales Florin Birta, viceprimarii, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, părintele Radu Rus, delegatul Preasfinției Sale Sofronie Drincec și consilierii locali.

Domnul primar Ilie Bolojan a vorbit despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie pentru municipiul Oradea: semnarea în casa avocatului Aurel Lazăr a declaraţiei de la Oradea, care avea să fie citită mai apoi, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, şi eliberarea oraşului de sub ocupaţia horthystă în 1944.

A luat cuvântul domnul profesor Gabriel Moisa, care a amintit faptul că: „Războiul era în plină desfășurare, iar orașul Oradea suferea din plin vicisitudinile conflictului mondial. Actul de la 23 august 1944 a condus la repoziţionarea forţelor militare în plan zonal şi la o schimbare fundamentală a contextului internaţional, astfel încât România a acţionat pentru redobândirea Transilvaniei cedate în urma Dictatului de la Viena. În condiţiile în care România a trecut în tabăra Aliaţilor, Budapesta a declarat nordul Transilvaniei zonă de război, inclusiv Bihorul cedat, astfel încât orice manifestări ostile regimului horthist erau aspru amendate. Armata română, alături de cea sovietică, primise deja ordinul de a acoperi întreaga frontieră româno-ungară, de a se pregăti de redobândirea teritoriilor pierdute şi de înaintare spre centrul Europei în vederea eliberării continentului de sub controlul Germaniei naziste şi aliaţilor săi … Oradea a fost eliberată la 12 octombrie 1944 după mai multe atacuri şi contraatacuri derulate între 27 septembrie 1944 şi 12 octombrie 1944. Orașul a avut mult de suferit atât din punct de vedere edilitar, cât și al represiunilor asupra unei părți a populației generate de contraofensiva ungaro-germană de la sfârșitul lunii septembrie. Populația civilă a fost expusă unor situații complicate într-un oraș în care lipsa autorității era vizibilă”.

La finalul ședinței extraordinare, Preasfinția Sa Virgil, a fost invitat de către domnul secretar Ionel Vila, să rostească o rugăciune. Alături de invitați ierarhul a rostit rugăciunea domnească „Tatăl nostru”.

Manifestările au continuat apoi în Parcul 1 Decembrie la statuia soldatului necunoscut, cu o slujba de pomenire, discursul domnului primar ales Florin Birta și depunerea de coroane la care au participat pe lângă instituții ale orașului, elevi și profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Eugen Ivuț

Sursa foto:wwww,ebihoreanul.ro