La invitația Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a avut loc marți, 4 iunie 2024, în Aula Magna a Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea întrunirea Consiliului Pastoral Eparhial, în vederea pregătirii anului pastoral 2024-2025. Alături de eparhul locului, la întâlnire au luat parte preoții vicari ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, împreună cu părinții protopopi, preoții responsabili cu pastorația, reprezentanți ai asociațiilor, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și ai ordinelor călugărești din Eparhia de Oradea.

În deschiderea întâlnirii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a delineat trei subiecte principale: împlinirea a cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici, a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare și misiune” (2021-2024) care va avea loc în luna octombrie  a.c. în Vatican și Jubileul Bisericii Catolice care se va desfășura în 2025, cu motto-ul „Pelerini ai speranței”.

S-a evidențiat astfel că într-un timp cu totul special, la câteva zile de la recenta sărbătoare a Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri, împlinirea a cinci ani de la beatificarea înaintașilor noștri în credință pe 2 iunie 2019, la Blaj, este cu „adevărat un moment de Har, dacă înțelegem cât de valoros este acest tezaur pe care îl avem”.

De asemenea, a fost readusă în atenție scrisoarea Papei Francisc adresată preoților parohi de la finalul întâlnirii desfășurate la Roma în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c, încredințându-le mandatul de a  fi misionari ai sinodalității în Bisericile locale!

«Trăind într-o lume delicată, foarte  complexă, în care se încearcă eliminarea lui Dumnezeu din viața societății, dorindu-se ca trăirea credinței să fie doar o acțiune privată sau personală, este important să ne reamintim că viața Bisericii este strâns legată de viața societății, și invers. Cristos ne-a dat această misiune de a  „merge și face ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit” (Mt 28, 19). Ceea ce se dorește prn acest parcurs sinodal – a subliniat PS Virgil – este ca toți să fim ucenici ai lui Cristos și misionari în același timp! De fapt, noi toți am primit această misiune prin botez: toți suntem chemați să vestim Cuvântul Domnului. Atât preoții, persoanele consacrate, cât și laicii, care în locul unde își desfășoară activitatea pot să arate fața lui Cristos. Pentru aceasta este important să creăm legături și comunități, fiind esențială în primul rând legătura dintre noi, cei apropiați bisericii, dar și cu toți ceilalți, indiferent de apartenență. Este fundamental să arătăm lumii adevărata față a lui Cristos prin ceea ce facem, căci suntem cu adevărat ucenici ai Lui.»

În acest sens, a continuat Preasfințitul Virgil, „trebuie să avem capacitatea de a discerne raportul și legăturile cu organizațiile și asociațiile care pot să participe la viața parohiei și ale eparhiei. În multitudinea de asociații existente, fiecare cu propria cu carismă, orice credincios sau preot poate să își găsească locul acolo unde se regăsește, unde simte că poate să fie cu adevărat util, poate să dăruiască ce are mai bun în el și poate să creeze aceste legături inter-umane, constituindu-se astfel noi comunități”, tocmai acesta fiind rolul Consiliului Pastoral Eparhial: de a transmite mesajul evanghelic tuturor, de la cel mai mic membru la cel mai vârstnic, pentru ca nimeni să nu fie exclus.

Deschiderea marelui Jubileu al Bisericii pe 24 decembrie 2024 la Roma, dar și deschiderea Porții Sfinte la Oradea pe 29 decembrie a.c., au fost discutate în perspectiva pelerinajului jubiliar al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la Roma care va avea loc cel mai probabil în luna iunie 2025. De asemenea, o atenție deosebită se acordă tinerilor, care vor avea oportunitatea să participe la pelerinaj jubiliar al tinerilor din luna august 2025. Datele exacte ale acestor inițiative desfășurate pe parcursul anului jubiliar vor fi comunicate ulterior.

De asemenea, în 2025, declarat la nivel național anul „Cardinal Iuliu Hossu” sunt încurajate inițiativele dedicate celebrării vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale cardinalului Iuliu Hossu, episcop român-unit, senator de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinut politic.

Pentru a fi pregătit proiectul pastoral pentru anul 2024-2025, fiecare participant la Consiliul Pastoral al Eparhiei de Oradea a împărtășit propunerile de la nivelul protopopiatelor și ale asociațiilor, repere comemorative și date importante. Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea invită cu acest prilej ca până pe 15 august 2024 fiecare preot să comunice la adresa de email – bpploradea@yahoo.it – data evenimentelor programate în parohia pe care o administrează pentru anul pastoral viitor. Broșura finală cu toate evenimentele anului pastoral 2024-2025 va fi distribuită tuturor la începutul lunii septembrie a.c. și va fi publicată pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. 

În încheiere, Preasfinţitul Virgil Bercea, mulțumind tuturor participanților, a subliniat că apreciază activitatea fiecărui protopopiat și a fiecărei asociații, invitând la o bună comunicare și colaborare continuă, subliniind că „în Biserică nu există concurență sau competiție, poate doar să existe emulație!”. Întâlnirea anuală a Consiliul Pastoral Eparhial a început și s-a încheiat cu o rugăciune comunitară,  toți cei prezenți primind binecuvântarea păstorului Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în misiunea pe care o au de îndeplinit. 

Imediat după întrunirea Consiliului Pastoral Eparhial a avut loc în aceeași locație întâlnirea Consistoriului (Consiliul Consultorilor Eparhiali).  

Biroul de Presă EGCO