„
„Credinta si Discernamânt”
Doresc sa încep acest articol printr-un citat cu ajutorul caruia tinerii în mare parte au reusit sa interiorizeze mesajul exercitiilor spirituale: „Niciodata nu vei putea întelege zgomotul, daca nu sti ce este tacerea. Si sa nu crezi ca tacerea este liniste. Nicidecum. Linistea cuprinde si tacerea, însa tacerea nu înseamna liniste”.
Un grup de tineri, în numar de 26 au participat la aceste zile de har cu dorinta de a fi vindecati, de a creste în credinta, de a învata sa-L iubeasca mai mult pe Dumnezeu, sa se deconecteze un pic de activitatile cotidiene pentru a putea intra în acea lume divina a Tatalui Ceresc.
În prima zi, dupa ce fiecare a primit camera sa si s-au destins, s-a facut o rugaciune de început urmata de introducerea în exercitiile spirituale. Parintele Iulian Robu din Oradea de la „Manastirea Franciscana Maica Domnului”, a explicat si subliniat importanta acestor zile de reculegere, care merita traite în liniste si fara prea mult zgomot. De asemenea tinerii au fost invitati la o deschidere în fata lui Dumnezeu, la o reconciliere autentica apropiindu-se de scaunul spovezii, si cine mai doreste la o îndrumare spirituala.
În prima meditatie s-a discutat despre bobul de grâu, care cazut în pamânt nu moare nu poate sa de-a fruct … fiecarui tânar i s-a dat un bob de grâu si a fost întrebat ce ar face cu el … unii au raspuns, ca l-ar planta, altii ca s-ar uita la el meditând asupra propriei credinte, alt tânar a spus ca va face faina si apoi pâine ca sa poata împarti la cei nevoiasi.
A doua zi, dupa rugaciunea de dimineata si micul dejun a urmat a doua meditatie. „Ispitele lui Isus” explicând un pic gravitatea pacatului si urmarile sale (parintele Iulian s-a îmbracat cu o tunica alba, si-a introdus mâna într-un pahar cu noroi, apoi si-a facut mai multe amprente pe haina si a dat mâna cu cel de lânga el, murdarindu-l de altfel). Observând modalitatile care le-a folosit Isus pentru a înfrunta diferitele ispite parintele Iulian a împartit tinerii în trei grupe dându-le doua întrebari:
1) Cum reusesc sa înfrunt raul care ma provoaca?
2) Cunosc modalitati de a-l înfrunta, care sunt?
Rezonante deosebit de profunde. Voi reda în cuvintele urmatoare doar câteva raspunsuri pe care le-au dat acesti tineri:
1) „Omul este împartit în interiorul lui, înclinat înspre bine si rau, sa nu ne lasam demoralizati, sa tinem piept raului si sa-l învingem. Sa facem parte dintr-un grup, care nu ne influenteaza la rau si sa putem sa ne deschidem inimile, de asemenea apartenenta unui grup este foarte importanta pentru a te ajuta sa te ridici, indiferent de greutatile care le-ai avea. Trebuie sa ne confruntam cu ispita, sa nu fugim de ea ci sa o înfruntam, daca nu putem singuri cu ajutorul unui membru de familie sau o persoana draga”.
2) „Modalitatile de a înfrunta ispita sunt urmatoarele: prin credinta, rugaciune, umilinta, iertare, spovada, Liturghie, Împartasanie, cateheza, religia în scoala, perseverenta în lupta cu raul”.
Dupa împartasirea acestor gânduri întelepte si timp de reflectie a urmat a treia meditatie legata de „Învierea lui Isus si Sfintenia Sa”, la care fiecare crestin este chemat, sa devina Sfânt, dând ca exemplu mirosul placut si intens al mirului.
Atentia si participarea tinerilor a fost de apreciat, renuntând în cursul meditatiilor si a grupurilor la iubitul telefon. S-a pregatit de astfel momentul de fraternitate pentru seara din 18 martie, fiecare grup s-a implicat cu bucurie si responsabilitate, creând o atmosfera placuta si armonioasa atât la repetitii cât si în momentul desfasurarii.
În dupamasa aceleasi zile de 18 martie s-a recitat Rozarul meditat, având ca tema Patimile lui Isus pregatit de sora Andreea Avram, dupa un pic de timp liber si reflectie personala în propriile camere a urmat Sfânta Liturghie celebrata de parintele Iulian Robu si parintele Alexandru Fit animata de tineri cu credinta si evlavie.
Dupa Liturghie si cina a urmat momentul mult asteptat sa ne bucuram împreuna si sa împartasim fara nici o retinere jocurile si dansurile pregatite în aceeasi dupamasa.
Ziua binecuvântata de Domnul a fost încheiata cu un moment de multumire si recunostinta în fata lui Isus în Sfântul Sacrament, moment pregatit de parintele Alexandru Fit.
Duminica, 19 martie, s-au încheiat aceste momente de spiritualitate intense cu Liturghia celebrata în Zalau, în Parohia „Sfânta Familie” de catre parintele protopop Parau Valer, parintele Ciprian Robotin, parintele Muresan Florin si parintele Iulian Robu.
Asa cum am avut grija de suflet în aceste zile, parintele Valer s-a îngrijit si de trup invitând atât tinerii cât si parintii împreuna cu animatorii la o agapa frateasca.
Închei cu un alt citat acest articol: „Sa existi înseamna sa te schimbi, sa te schimbi înseamna sa te maturizezi, iar sa te maturizezi înseamna sa te creezi pe tine însuti la infinit” (Henri Bergson).