După cateheza audienţei generale de miercuri, 5 august a.c., în cadrul saluturilor adresate credincioşilor, papa Francisc şi-a îndreptat gândul către Liban, îndemnându-ne la rugăciune pentru victime şi familiile lor în acest moment dramatic.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

5 august 2020 – Vatican News. 

«Ieri la Beirut, în zona portului, explozii masive au provocat zeci de morţi, mii de răniţi şi multe distrugeri grave. Să ne rugăm pentru victime şi familiile lor. Să ne rugăm pentru Liban pentru ca, cu implicarea tuturor componentelor sale sociale, politice şi religioase, să poată înfrunta acest moment tragic şi dureros şi, cu ajutorul comunităţii internaţionale, să depăşească criza gravă prin care trece» – a spus pontiful.

Beirut, capitala libaneză a fost devastată de o uriaşă explozie, marţi, 4 august a.c., în cursul după-amiezii, provocând cel puţin 100 de morţi, 4000 de răniţi şi numeroşi dispăruţi. În urma catastrofei provocată de explozia unei imense cantităţi de nitrat de amoniu – 2.750 de tone – 300 de mii de persoane au rămasa fără locuinţe.
Explozia s-a produs la un depozit din zona portului, unde era depozitată încărcătura de nitrat de amoniu, confiscată de pe o navă, în 2014, şi stocată într-un depozit, fără măsurile de securitate necesare.

Zgomotul asurzitor al exploziei a fost auzit până la Nicosia, în Cipru, la o distanţă de 240 de kilometri, impactul exploziei fiind acela al unui cutremur cu o magnitudine de 4.5.
Miercuri dimineaţă, oraşul Beirut s-a trezit cufundat în sânge, haos şi disperare, un coşmar pe care guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, l-a definit asemănător dezastrului de la Hiroshima şi Nagasaki, aproape jumătate din oraş fiind complet distrus sau deteriorat, potrivit declaraţiilor guvernatorului.
Martorii au relatat despre un nor portocaliu care pluteşte deasupra oraşului, iar ministrul Sănătăţii, Hamad Hasan, le-a cerut locuitorilor Beirutului să plece din oraş dacă au această posibilitate.

În oraş a fost declarată starea de urgenţă timp de două săptămâni. Spitalele din Beirut au intrat imediat în criză, în urma valului imens de răniţi.

Cardinalul Béchara Boutros Raï, patriarhul de Antiohia al Maroniţilor a lansat un apel către statele lumii pentru a ajuta Libanul. „Beirutul este un oraş devastat, este o catastrofă”, scrie cardinalul Raï în apelul transmis agenţiei catolice de ştiri Sir.
În apel se menţionează că Biserica, în ciuda faptului că a creat „o reţea de ajutor” pe întreg teritoriul libanez, nu este în măsură să-şi asume de una singură angajamentul sprijinirii numeroaselor persoane aflate în stare de necesitate, în urma catastrofei care a lovit ţara, fiind necesar un ajutor imediat din partea statelor lumii.

Asociaţia Caritas din Italia şi-a exprimat profunda întristare şi solidaritatea cu populaţia afectată de teribila explozie care a avut loc la Beirut, exprimându-şi apropierea şi imediata disponibilitate în vederea sprijinirii, cu ajutoare de primă necesitate, pe cei afectaţi de catastrofă.

La rândul său, Federaţia Caritas Internationalis s-a mobilizat în câteva ore şi a pus în aplicare un plan imediat de urgenţă pentru a veni în ajutorul supravieţuitorilor exploziei petrecute marţi, 4 august, la Beirut. Aloysius John, secretarul general al federaţiei, a cerut comunităţii internaţionale „să intervină urgent şi necondiţionat pentru a ajuta populaţia”, solicitând din partea comunităţii internaţionale o acţiune decisivă pentru a atenua suferinţele populaţiei.

Părintele Michel Abboud, preşedintele asociaţiei Caritas Liban, a solicitat furnizarea de medicamente, alimente, bunuri de primă necesitate şi adăposturi pentru numeroasele persoane rămase fără locuinţe şi fără bunurile materiale. „Ţara s-a oprit şi ne confruntăm cu un coşmar” – a spus prelatul, adăugând: „Nu avem cu ce să ajutăm populaţia. Beirutul este devastat şi suntem total copleşiţi de amploarea evenimentelor”

Autor: A. Mărtinaş

Sursa: https://www.vaticannews.va/