La 75 de ani de la prima bombă atomică, care a explodat asupra oraşului Hiroshima, papa Francisc i-a transmis un mesaj guvernatorului Prefecturii oraşului japonez, Hidehiko Yuzaki, reiterând că numai fără arme nucleare lumea poate aspira la pace.
Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş
6 august 2020 – Vatican News.
Papa se adresează celor care joi, 6 august, a.c., la Hiroshima şi pe întreg teritoriul Japoniei comemorează zecile de mii de victime ale primului dispozitiv nuclear. Sfântul Părinte îi salută în special pe supravieţuitorii bombei atomice, chemaţi cu termenul japonez „hibakusha”.
„Am avut privilegiul de a merge în oraşele Hiroshima şi Nagasaki”, scrie Papa în mesaj, amintind de vizita apostolică efectuată în Japonia, în luna noiembrie 2019, când „am vizitat Memorialul Păcii din Hiroshima şi Parcul Păcii din Nagasaki”, scrie pontiful, evocând ocazia avută în cele două locuri, aflate foarte aproape de hipocentrul celor două explozii, de a reflecta asupra anihilării multor vieţi umane şi a celor două oraşe. Şi, încă o dată, Sfântul Părinte devine apărător şi purtător al strigătelor celor săraci, care sunt întotdeauna printre primele victime ale violenţelor şi conflictelor.
Pentru ca pacea să înflorească – subliniază papa Francisc în mesajul său – întreaga lume trebuie să depună armele, în special cele mai puternice şi distructive, precum armele nucleare, care pot paraliza şi distruge întregi oraşe şi ţări.
La finalul mesajului, pontiful reia ceea ce a spus la Memorialul Păcii din Hiroshima, la 24 noiembrie 2019: „Folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este imorală, după cum este imorală posesia de arme atomice”. Sfântul Părinte îşi exprimă speranţa ca vocile profetice ale supravieţuitorilor din Hiroshima şi Nagasaki să continue să fie un avertisment pentru noi şi pentru generaţiile viitore.

Autor: A. Mărtinaş
Sursa: https://www.vaticannews.va/