„În perioada 22-23 mai 2014 s-a desfasurat întâlnirea responsabililor diecezani si eparhiali cu pastoratia tineretului. Întâlnirea, gazduita de Centrul Spiritual Manresa, a fost organizata de Departamentul pentru tineret al Episcopiei Greco-catolice de Cluj-Gherla. Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum: evaluarea participarii delegatiei tinerilor din România la Ziua Mondiala a Tineretului (ZMT) de la Rio de Janeiro 2013, pelerinajul crucii si icoanei ZMT în România, Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic 2015, aspecte organizatorice legate de Ziua Mondiala a Tineretului din Cracovia 2016 si diverse.
În cuvântul de deschidere a întâlnirii, PS Florentin Crihalmeanu, a reamintit participantilor câteva din mesajele pe care Sfântul Parinte Papa Francisc le-a încredintat tinerilor la Ziua Mondiala a Tineretului de la Rio de Janeiro 2013 încurajându-i sa fie „constructori ai viitorului, sa porniti la lucru pentru o lume mai buna. Dragi tineri, va rog, nu priviti viata de la balcon, intrati în ea; Isus nu a ramas la balcon, a intrat, nu priviti viata de la balcon, intrati în ea asa cum a facut Isus.”
A urmat apoi o prezentare a proiectelor, programelor si activitatilor propuse tinerilor în fiecare dieceza si eparhie. Întâlniri ale tinerilor, copiilor, ministrantilor, pelerinaje, concursuri sportive, seri de rugaciune, cateheze, programe pentru studenti, excursii, initiative cu caracter caritativ sunt doar câteva din activitatile care s-au regasit în majoritatea prezentarilor. Printre prezentari s-a aflat si prezentarea sustinuta de Sr. Ildikó Homa sss despre pastoratia vocationala propusa de Conferinta Româna a Superioarelor Majore (CRSM). A urmat apoi o discutie despre dificultatile care se întâmpina în munca cu tinerii, dar si despre roadele acesteia. Seara s-a încheiat cu recitarea împreuna a rugaciunii de seara.
Lucrarile cele de-a doua zile au fost deschise de PS Virgil Bercea, episcop de Oradea si responsabil cu pastoratia tineretului în cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România. Preasfintitul Virgil a reamintit temele propuse de Papa Francisc pentru Zilele Mondiale a Tineretului pâna în 2016 si anume: 2014 – „Fericiti cei saraci în duh, pentru ca a lor este împaratia cerurilor” (Mt 5,3); 2015 – „Fericiti cei curati la inima, pentru ca ei îl vor vedea pe Dumnezeu” (Mt 5,8); 2016 – „Fericiti cei milostivi, pentru ca ei vor afla milostivire” (Mt 5,7).
Apoi, Pr. Felix Roca a prezentat câteva aspecte organizatorice referitoare la pelerinajul Crucii* si icoanei** Zilei Mondiale a Tineretului în perioada 15-31 octombrie 2014 în România – etapa din pelerinajul acestor simboluri în Europa de Est. Responsabilii prezenti au decis împreuna traseul pelerinajului prin dieceze si eparhii, urmând ca ulterior se stabileasca programul tuturor celebrarilor în diferite comunitati ale diecezelor si eparhiilor din tara.
A urmat apoi prezentarea unor aspecte generale cu privire la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic care se va desfasura în perioada 22-26 iulie 2015 la Cluj-Napoca. S-au prezentat si discutat aspecte organizatorice si logistice, precum si despre dinamica evenimentului în contextul anului 2015, an dedicat vietii consacrate la nivel de Biserica universala si an în care orasul Cluj-Napoca va fi capitala europeana a tineretului.
De asemenea, s-a discutat despre Ziua Mondiala a Tineretului din 2016. S-au prezentat informatiile primite în cadrul întâlnirii organizate de Consiliul Pontifical pentru Laici în perioada 10-14 aprilie 2014, la Sassone di Ciampino – Roma, Italia, la care au participat si comitele responsabile ale ZMT Rio 2013 si ZMT Cracovia 2016 si la care România a fost reprezentata de Pr. Felix Roca (Dieceza de Iasi) si Codruta Fernea (Eparhia de Cluj-Gherla) cei care au coordonat la nivel national participarea tinerilor români la ZMT Madrid 2011 si ZMT Rio 2013.
Responsabilii diecezani si eparhiali cu pastoratia tineretului si-au exprimat dorinta de a se întâlni mai des si de a colabora mai strâns în favoarea tinerilor, pentru ca acestia sa devina cu adevarat apostoli ai lui Cristos, bucurându-se în acelasi timp de entuziasmul, veselia, spontaneitatea, dorinta de libertate specifice vârstei.

Codruta Fernea

*CRUCEA
Este cunoscuta sub diferite denumiri “Crucea Anului Sfânt”, “Crucea Jubileului”, ” Crucea ZMT”, “Crucea Pelerinului”. Multi insista sa o numeasca “Crucea Tineretului”, întrucât a fost încredintata tinerilor de catre Papa Ioan Paul al II-lea, pentru a o purta cu ei în lumea întreaga, în oricare loc si în orice moment.
Se întâmpla în 1983-1984. Anul Sfânt al Mântuirii. Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea a considerat necesara prezenta crucii – simbol al credintei noastre – lânga altarul principal al Bazilicii Sfântul Petru, unde sa aiba vizibilitate deplina. O Cruce impozanta de lemn, masurând 3,8 metri a fost amplasata lânga altar, dupa dorinta Sfântului Parinte.
La încheierea Anului Sfânt, dupa închiderea Portii Sfinte, Papa a încredintat Crucea tineretului din întreaga lume, reprezentat prin tinerii din Centrul de Tineret San Lorenzo, din Roma. Cuvintele sale, cu aceasta ocazie au fost: “Dragii mei tineri, la încheierea Anului Sfânt, va încredintez semnul Jubileului acestui an: Crucea lui Cristos! Purtati-o prin lume ca simbol al iubirii lui Cristos pentru umanitate si spuneti tuturor ca salvarea si mântuirea au fost facute posibile doar prin moartea si învierea lui Cristos” (Roma, 22 Aprilie 1984).
Începând cu anul 1984, Crucea ZMT si-a început calatoria în jurul lumii, în Europa, în spatele Cortinei de Fier, în America, Asia, Africa si Australia, fiind întotdeauna prezenta la celebrarile internationale ale ZMT. Din 1994, Crucea ZMT îsi continua itinerariul si în diecezele tarii-gazda a ZMT.

**ICOANA SFINTEI FECIOARE MARIA
În 2003, Papa Ioan Paul al II-lea a încredintat tineretului un alt simbol al credintei, pentru a fi purtat împreuna cu Crucea în toata lumea; este vorba despre Icoana Sfintei Fecioare Maria, Salus Populi Romanix. Aceasta icoana este copia veneratei icoane a Sfintei Fecioare din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma (prima si cea mai mare bazilica din Roma, ce poarta hramul Sfintei Fecioare). “Din acest moment, va însoti pelerinii pe perioada ZMT, împreuna cu Crucea. Purtati-o cu grija, pe Mama Voastra! Va fi un semn a prezentei materne a Sfintei Fecioare în mijlocul tinerilor, chemati întocmai ca Apostolul Ioan, sa o primeasca cu bucurie în vietile lor.” ( Angelus, a 18-a Zi Mondiala a Tineretului, 13 aprilie 2003)