Ȋn perioada 14-16 februarie 2020, s-au desfăşurat ȋn localitatea Sâmartin, judeţul Bihor, exerciţiile spirituale pentru familii , organizate de Eparhia Greco-Catolică Oradea, ȋmpreună cu Biroul Pastoral, Departamentul Familii –Adulţi.

Tema exerciţiilor  spirituale  pentru familii a fost ,,A vesti iubirea cu trupul și cu sufletul“. Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu şi părintele Mihai Tegzeş responsabil cu pastoriația familiilor, au analizat şi dezbătut această temă în patru conferințe.

Ȋn prima zi a dezbaterilor, această temă a fost analizată de către părintele Vicar General Mihai  Vătămănelu, conferința având ca temă ,,Iubirea conjugală și viața în Spirit’’. A existat și un moment de împărtășire ȋn care  cei prezenţi au conştientizat faptul că trebuie să  acorde o atenţie mai mare realităţii concrete, să nu-şi piardă speranţa din cauza limitelor și să nu renunţe să caute plinătatea de  iubire şi de comuniune.

Cea de a doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii. Au urmat apoi trei conferințe, prima a avut ca temă „Virtuțile teologale în viața conjugală” și a fost ținută de Părintele Mihai Tegzeș. După momentul de împărtășire a urmat părintele Mihai Vătămănelu cu cea de a doua conferință intitulată ,,A vesti iubirea cu trupul și cu vorba’’. Ultima conferință a avut ca temă „Demnitatea sacerdotală, profetică și regească a soților”. Prin intermediul acestor teme s-a subliniat relaţia rodnică a perechii care devine o imagine pentru a descoperi şi a descrie misterul lui Dumnezeu, element fundamental ȋn viziunea creştină a Treimii practicată ȋn cele trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea. Ascultând aceste reflecţii, cuplurile au ȋnţeles care este rolul  căsătoriei, dar şi faptul că el, cuplul,  devine o imagine pentru a descoperi şi a descrie misterul lui Dumnezeu.

Au urmat o serie de discuţii pe marginea mai multor aspecte legate de familie precum: „Care este scopul unei familii creştine?’’, ,,Ce scop avem noi ca familie?’’ sau ,,Sunt dispus să fiu Rege pentru soțul, soția mea , pentru copii, pentru a primi pe oricine și oriunde?’’, idei prezentate pe larg ȋn cartea ,,A vesti iubirea cu trupul și cu sufletul” de Renzo Bonetti, carte care a fost distribuită familiilor prezente.

Copiii care și-au însoțit părinții s-au bucurat de cântecele și jocurile organizate de Sora Claudia și de Sora Ana.

Sâmbătă seara, Preafințitul Virgil a făcut o vizită familiilor prezente la exercițiile spirituale și în cuvântul pe care l-a adresat a subliniat „bucuria trăirii împreună a soților”.

Duminică, Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica parohială din Băile Felix.

Familiile prezente au comunicat şi şi-au ȋmpărtășit trăiri, experienţe din relaţia de cuplu, exemple de viaţă, precum şi cuvinte de ȋncurajare pentru cuplurile tinere, pentru a primi haruri prin rugăciune.

Aceste ȋntălniri au fost interactive,  benefice şi ȋn acelaşi timp eficiente  pentru dialogul dintre soţi, pentru autocunoaştere, pentru deschidere,  pentru ca deciziile luate  ȋmpreună să-i ajute să lucreze  frumos şi eficient ȋn ,,via Domnului’’.

Maria Borz