Duminică, 16 februarie, Înalt Preasfinția Sa Dr. Diarmuid Martin, Arhiepiscopul romano-catolic de Dublin, a prezidat pentru prima data Sfânta Liturghie în rit bizantin la biserica Saint Michan de pe Halston Street. A fost o ocazie binecuvântată de a se ruga împreună cu credincioșii greco-catolici originari din diferite părți ale Ardealului care trăiesc acum în capitala Irlandei.

La Sfânta Liturghie au concelebrat Pr. Dr. Coriolan Mureșan, Capelanul responsabil cu pastorația greco-catolicilor de limba română din Dublin, Pr. Martin Bennett OfmCap, parohul bisericii de pe Halston Street, Pr. Eugen Tâmpu, Capelanul credincioșilor romano-catolici români și Pr. Damian McNeice de la Oficiul Liturgic al Arhidiecezei de Dublin. A slujit ca și subdiacon Ioan Simion Chiș, absolvent al Facultății de Teologie Greco-Catolică de la Oradea. Sfânta Liturghie a fost în limbile română și engleză iar răspunsurile au fost date cu mult entuziasm de Corul Comunității.

În predica Sa, Arhiepiscopul Diarmuid a vorbit despre pilda Tatălui milostiv, subliniind similitudinea cu Îndurarea plină de iubire al lui Dumnezeu. În același timp Primatul catolic al Irlandei a vorbit și despre experiența familiei sale care a trăit în emigrație în vremea anilor ’40 rămânând totdeauna apropiată de credință. Referindu-se și la perioada de persecuție îndurată de greco-catolici, Înaltul Ierarh a încurajat Comunitatea greco-catolica din Dublin să continue să transmită credința noilor generații în ciuda provocărilor societății de azi.

Părintele Coriolan a mulțumit Arhiepiscopului Diarmuid pentru grija părintească pe care o are de 12 ani față de credincioșii greco-catolici de limbă română, și a vorbit despre viața Comunității ce se bazează pe Liturghia comunitară, aprofundarea și transmiterea credinței și implicarea tot mai mare a laicatului în viața Bisericii. Părintele Coriolan a descris astfel realitatea greco-catolică din Dublin: O Comunitate formată din familii tinere, care fac un efort de a veni de multe ori de la 20 sau 30 de km la Liturghie sau Cateheza, o Comunitate care încearcă să trăiască „Bucuria Evangheliei” de care vorbește Sfântul Părinte Papa Francisc. Deasemenea s-a subliniat implicarea tot mai mare a femeilor (alături de bărbați) în Comunitate, recent femeile făcând parte și din Consiliul Comunității. În Irlanda tema recunoașterii importanței rolului femeilor în Biserica este dezbătută foarte mult în acest moment.

La sfârșitul Celebrării Euharistice, Arhiepiscopul Diarmuid s-a întâlnit cu membrii Comunității, având loc și o agapă fraternă cu bucate tradiționale ardelenești.

A fost o zi de bucurie, o zi de speranță, o zi în care bucuria Evangheliei a fost prezentă în sufletele tuturor.

Comunitatea greco-catolica Dublin