«Nu fi nepasator fata de harul care este întru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor preotimii» (1 Tim. IV, 14).
«Te îndemn sa tii aprins harul lui Dumnezeu, cel ce este în tine, prin punerea mâinilor mele» (2 Tim. I, 6).

În Duminica a 32-a dupa Rusalii, când în Biserica de rit bizantin se citeste Pericopa Evanghelica în care se vorbeste despre vamesul Zaheu, în Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc un moment spiritual deosebit, este vorba despre hirotonirea în treapta preoteasca a doi noi preoti, parintele Gheorghe Marius Coman si parintele Stefan Madarasi.
În cadrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, la momentul stabilit, dupa intratul cu Sfintele Daruri, cei doi neo-hirotoniti au fost prezentati Preasfintiei Sale Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, de catre parintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea. Dupa înconjurarea Sfintei Mese, prin punerea mâinilor si prin rugaciune, Preasfintia Sa a cerut asupra celor alesi pentru treapta preotiei: „Dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindeca si pe cele cu lipsa le împlineste”, urmata de celelalte rugaciuni, dupa care a urmat învesmântarea preotilor.
Dupa momentul consacrarii Sfintelor Daruri, în Trupul si Sângele Mântuitorului Isus Cristos, neo-hirotonitii primesc din mâna episcopului o particica din Sfântul Trup prin urmatoarea formula: „Primeste acest Odor si-L pastreaza pe El pâna la a doua venire a Domnului nostru Isus Cristos, când are sa-L ceara de la tine înapoi”- prin acest act liturgic, se arata faptul ca preotul este iconom al Tainelor lui Cristos.

În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa Virgil a subliniat pocainta lui Zaheu, «cel care avea încrederea ca „daca îl vede pe Isus Cristos, ceva se va schimba în el, devenind un alt om”. Domnul nu întârzie sa-i raspunda acestei dorinte a lui: „Zahee, coboara-te degraba, caci astazi în casa ta trebuie sa ramân” ». Referitor la momentul hirotonirii celor doi noi preoti, Preasfintia Sa a amintit: «Cât de bine se potriveste Sfânta Evanghelie de astazi, preotului. Preotul este cel chemat sa stea cu Isus Cristos, sa ni-L ofere pe Isus».

La sfârsitul Sfintei Liturghii, cei doi preoti au oferit binecuvântarea lor Preasfintiei Sale Virgil, preotilor concelebranti, familiilor si tuturor celor prezenti, împartind iconite ca amintire a acestui moment plin de haruri pentru dânsii.

*
Parintele Gheorghe Marius Coman, este originar din Sighetu Marmatiei. Este nascut la 7 martie 1973. A absolvit Institutul Teologic Greco-Catolic „Episcop Alexandru Rusu” din Baia Mare, obtinând si masterul în Teologie si Spiritualitate. Gheorghe Marius Coman este casatorit si are doi copii, locuind în prezent în Imola, Italia.
Parintele Stefan Madarasi,este absolvent al Departamentului Blaj al Facultatii de Teologie Greco-Catolica a UBB Cluj-Napoca. Pleaca la Roma în anul 2014 pentru a continua studiile cu un Master la Institutul Spiritual din Cadrul Universitatii Pontificale Gregoriana. Aici se specializeaza în teologie spirituala, încununându-si studiile cu teza „Drumul Damascului” – în care urmareste transformarea interioara si exterioara a Sfântului Apostol Pavel. În anii de sedere la Roma, tânarul teolog devine si alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno.