La Sărbătoare Întâmpinării Domnului, comunitatea parohială „Duminica Tuturor Sfinților” din Oradea, a trăit două momente prilejuite de încheierea misiunii părintelui Florian Gui, parohul comunității și începerea misiunii părintelui Ugo Bozzi, ca noul paroh.
Sfânta Liturghie de mulțumire pentru toată activitatea desfășurată cu atâta rod de către părintele Florian Gui a fost oficiată de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea alături de părintele vicar general Mihai Vătămănelu, părintele vicar cu preoții Antoniu Chifor și un sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură ierarhul a subliniat importanța dăruirii, „a dăruirii de sine și prin dăruire înțelegem cât de bine putem să fim noi înșine, să nu pierdem nimic și să ne îmbogățim prin ceilalți”. Bogata activitate desfășurată de părintele Florian Gui în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a parohiei „Duminica Tuturor Sfinților”, a Liceului Don Orione a fost reliefată de către Preasfinția Sa Virgil, amintind faptul că părintele Florian a fost un model de slujire, care va pleca într-o nouă misiune în Italia. „Vă mulțumesc părinte pentru tot ce ați făcut, pentru că ați știut să fiți dar și să vă dăruiți nouă. Părintele Florian a fost unul care a știu să slujească și a știut să se dăruiască,a știut să primească și a știut întotdeauna să fie aproape de toți cei care au avut nevoie”.
La finalul Sfintei Liturghii au fost sfințite lumânările după care ca semn al prețuirii pentru râvna și dărnicia arătată față de Biserică și mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune Părintelui Florian Gui i-a fost oferit Ordinul „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”. Mai apoi a fost citit decretul de numirea al noului paroh, părintele Ugo Bozzi, aflat a treia oară în misiune în România.
Cuvinte de mulțumire au fost rostite de către părintele Felice Bruno din partea Congregației „Don Orione” și părintele Mihai Fechetă care a mulțumit părintelui Florian pentru munca depusă în toată activitatea Sfinției Sale.
Fiind inițiatorul pelerinajului anual pe jos al tinerilor de la Bădăcin la Sighet în cinstea martirilor, în continuare vă prezentăm mulțumirea tinerilor adresată părintelui Florian:
Drumul parcurs an de an pe jos de la Șimleu la Sighet… este drumul care ne-a învățat răbdarea, ne-a învățat jertfa, ne-a învățat istoria, ne-a învățat bucuria. Este drumul pe care, cu siguranță, L-am întâlnit pe Dumnezeu și ne-am apropiat de El….este drumul care a legat prietenii adevărate.
După 20 de ani de pelerinaj îi mulțumim părintelui Florian Gui pentru dăruirea sa, pentru dragostea sa, pentru răbdarea sa, pentru organizarea ”milimetrică”, în detalii a fiecărui drum! Suntem recunoscători pentru fiecare zi și fiecare noapte pe care și le-a dedicat acestui pelerinaj!
Din 2000, an de an, timp de zece zile ne-am rugat pentru beatificarea martirilor bisericii catolice și Dumnezeu a răspuns rugăciunilor noastre într-un mod atât de frumos, prin venirea Papei Francisc în România tocmai pentru beatificarea celor Șapte Episcopi Martiri Greco-Catolici!
Dumnezeu l-a inspirat pe părintele Florian să organizeze acest pelerinaj…care sperăm să aducă în continuare multe roade plăcute Lui! Părintele ne-a spus dintotdeauna că ne rugăm de fapt pentru niște Sfinți și că Cimitirul din Sighet, acea groapă comună, este un pământ sfânt! Așa că, acum, cu atât mai mult, pelerinajul trebuie să continue! Ne rugăm unor Sfinți recunoscuți de către întreaga biserică!
– Părinte Florian, ne dorim să ne fiți alături, indiferent de locul în care vă veți continua misiunea!
Vă asigurăm că sunteți în rugăciunile noastre, în inimile noastre, în gândurile noastre!
Dumnezeu să binecuvânteze opera pe care ați creat-o în România și să binecuvânteze noua d-voastră misiune! Sunteți mereu așteptat cu mult drag acasă, mai ales de către pelerini și de către cei care iubesc pelerinajul!
…vorba d-voastră: ”Nu ne-ar ajunge nici 2 Tera pentru a crea un album cu fotografiile făcute în 20 de ani de pelerinaj!”. Prin urmare, cele mai multe amintiri ne rămân în inimi !
Vă mulțumim!
Cu dragoste, pelerinii.
Eugen Ivuț