Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este prilej anual de sărbătoare a vieţii consacrate, o zi ce leagă rugăciuni intense pentru a-i mulţumi Domnului pentru darul vieţii călugăreşti în Biserică. La iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea, persoanele consacrate sunt sărbătorite în Biserica Catolică pe data de 2 februarie. „Viaţa consacrată, profund înrădăcinată în exemplul şi în învăţătura lui Cristos Domnul, este un dar al lui Dumnezeu Tatăl făcut Bisericii lui prin Spiritul Sfânt. Profesiunea sfaturilor evanghelice are darul de a face ca trăsăturile caracteristice ale lui Isus – curat, sărac şi ascultător – să devină „vizibile” în mijlocul lumii în mod exemplar şi permanent, iar privirea credincioşilor este chemată să se întoarcă spre misterul împărăţiei lui Dumnezeu, care acţionează deja în istorie, dar care aşteaptă să-şi dobândească deplina dimensiune în ceruri”, scria Ioan Paul al II-lea în documentul „Vita consecrata” din anul 1996.
La Oradea, Ziua Mondială a Vieţii Consacrate a fost sărbătorită pe data 1 februarie, cu o zi înaintea praznicului, în organizarea Episcopiei Romano-Catolice. La invitaţia Preasfinţitului László Böcskei, persoane consacrate de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice, respectiv al Eparhiei Greco-Catolice, au participat la un moment de întâlnire, de rugăciune comună, de edificare spirituală, de înfrăţire – care a avut loc la Episcopia Romano-Catolică. La eveniment a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al locului.
În cadrul întâlnirii, după momentul de cunoaștere elevii ai Liceului Romano-Catolic și Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au fot actorii a două piese de teatru. Elevii Liceului „Iuliu Maniu” însoțiți de către doamna director Antonia Monica Nica și profesorii coordonatori, au prezentat o piesă având ca temă Chemarea Divină, o piesă plasată în viața unui licean, într-o școală confesională, un teatru în teatru, creat și jucat de elevii și profesorii noștri.
În miezul zilei, Sfânta Liturghie a fost celebrată în rit latin în Bazilica romano-catolică ce poartă hramul „Ridicării la cer a Preacuratei Fecioare Maria”. Cuvântul de învățătura a fost ținut în limba maghiară de către Preasfinţitul László Böcskei și în limba română de către Preasfințitul Virgil Bercea. Ierarhul greco-catolic a subliniat două lucruri esențiale care trebuie să le aibă persoanele consacrate: darul și slujirea. Deasemenea călugărilor și călugărițelor prezente le-a fost adresată încurajarea „de a crede cu tărie că ele sunt acele flori semănate în lume de Dumnezeu pentru ca lumea văzându-vă să creadă în Domnul”.
În Biserica Catolică, anul 2015 a fost dedicat în întregime vieţii consacrate. La încheierea lui, pe 2 februarie 2016, Papa Francisc expunea darul vieţii consacrate într-o predică cepuncta aspecte deosebit de grăitoare din misterul sărbătorii Întâmpinării Domnului. „În faţa privirii noastre este un fapt simplu, umil şi mare: Isus este dus de Maria şi Iosif la templul din Ierusalim. Este un prunc ca atâţia alţii, ca toţi, dar este unic: este Unicul Născut venit pentru toţi. Aceasta este icoana pe care Evanghelia ne-o oferă la sfârşitul Anului Vieţii Consacrate. (…) Consacraţii şi consacratele sunt chemaţi înainte de toate să fie bărbaţi şi femei ai întâlnirii. Cine trăieşte această întâlnire devine martor şi face posibilă întâlnirea pentru alţii; şi se face şi promotor al culturii întâlnirii, evitând autoreferenţialitatea care ne face să rămânem închişi în noi înşine. Toate formele de viaţă consacrată, fiecare după caracteristicile sale, sunt chemate să fie în permanentă stare de misiune, împărtăşind „bucuria şi speranţa, tristeţea şi angoasa oamenilor de azi, mai ales ale săracilor şi ale tuturor celor care suferă”.
Eugen Ivuț