Luptătorii anticomuniști din Munții Apuseni care au făcut parte din grupul Șușman au fost comemorați, sâmbătă, 1 februarie 2020, în comuna Mărgău, județul Cluj, la troița ridicată la căpătâiul liderului grupării, Teodor senior.

Foști deținuți politic, urmași ai foștilor luptători din grupurile de rezistență din munți, istorici, monarhiști, iubitori de adevăr și istorie din Cluj, Bihor, Sălaj, Constanța, Brașov și București au fost prezenți, în număr impresionant, la o slujbă de pomenire a martirilor care au suferit în temnițele Gulagului românesc în perioada comunistă. Organizatorii, Clubul Monarhiștilor Clujeni, au ales acest moment pentru a marca împlinirea a 62 de ani de la moartea tragică a celor doi frați, Teodor junior şi Avisalon Şuşman. Cei doi, în urma unei trădări, au fost descoperiți în șura familiei Romul și Floarea Flore din Traniș, județul Cluj, și, refuzând să se predea, trupele de Securitate au dat foc șurii, au murit incendiați. Locul comemorării a fost la mormântului tatălui lor, Teodor Șușman senior, care a murit pe 15 decembrie 1951. La locul unde a fost reînhumat s-a ridicat o troiță, iar de anul trecut, Clubul Monarhiștilor Clujeni a amplasat și un catarg de 5 metri. „Am reușit să ridicăm un catarg, astfel, Teodor senior să aibă la căpătâi adevăratul drapel sub care au luptat pentru patrie și rege. El a ajuns de două ori la rege, odată la Ferdinand, odată la Carol al II-lea, luptându-se pentru drepturile moților, de aceea a și fost supranumele „regele moților”. Grupul Șușman l-am găsit ca neprihănit. Nu a avut orientare politică. Teodor senior a fost primar în timpul guvernării liberale, dar nu membru”, a subliniat Călin Roșu, membru în Clubul Monarhiștilor Clujeni. Acesta a amintit că printre invitații la slujba de pomenire se mai află eroii din acele vremuri: Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Traian Bodea, din Beiuș, arestat la 15 ani și 9 zile, pentru că a lipit 14 afișe anticomuniste în anul 1956, Grigore Pepene, de 95 de ani vrâncean de origine, care după 10 ani detenție s-a stabilit la Brașov, iar de 12 ani stă în Cluj-Napoca. De asemenea, printre cei prezenți s-au mai aflat Costel Șușman, fiul lui Emilian Șușman, fiul cel mai mic al lui Teodor senior, Leontin Horațiu Iuhas, fiul Doinei Cornea, Ioan Mihuț, fratele lui Gheorghe Mihuț, părintele Cristian Borz, care a reabilitat Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin, împreună cu Grupul „Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin, arheologul Gheorghe Petrov, cel care s-a ocupat de identificarea, exhumarea și reînhumarea osemintelor lui Teodor senior sub troiță, Ottmar Trașcă, cercetător la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric, realizator al Memorialului „Rezistență și Represiune în Bihor”, Clubul Monarhiștilor din Bihor, dar și zeci de clujeni, bihoreni și sălăjeni.

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți greco-catolici din județul Cluj și Sălaj. „Locul și oasele de aici umplute de jertfă ne aduc aminte de ce înseamnă libertate, urcarea la munte întotdeauna este reflexul căutării libertății. Am umplut munții, văile cu caractere. Asta am dat istoriei, caractere. Nu crește libertatea fără seva curajului. O lecție de curaj pentru toți”, a declarat părintele Teodor Lazăr, paroh la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Despre familia Șușman și membrii grupului lor de rezistență a vorbit celor prezenți istoricul Cornel Jurju, președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni. „În urmă cu 20 de ani am participat la un proiect de cercetare în domeniul istoriei orale, inițiat de profesorul Radu Radosav. Una dintre primele acțiuni s-a desfășurat pe urmele Șușmanilor, în localitățile Răchițele, Mărgău, Hodiș etc., sate din jurul Huedinului care au dat, în anii 40 și 50, mii de ani de pușcărie comunistă. În acei anii 90-2000, am întâlnit-o pe Lucreția Jurj, care a făcut parte, timp de patru ani, din grupul Șușman. Suntem aici să ne amintim și de ceilalți bravi din grupul Șușman. Teodor Șușman senior care murea în 1951, în Răchițele, de Gheorghe Mihuț și de Ioan Popa, care aici, în valea Someșului, erau încercuiți de trupele Securității, de Mihai Jurj, de Lucreția Jurj și Oneț Roman, care erau arestați într-o șură din localitatea Sudrigiu, în județul Bihor, Mihai era rănit grav, murea, Oneț Roman condamnat la moarte și executat la Penitenciarul Oradea, Lucreția Jurj condamnată la muncă silnică pe viață. Eu cred că Șușmanii și alții asemenea lor vor rămâne consacrați în istoria acestor locuri ca eroi, ca oameni ai curajului, ca brazi care s-au frânt, dar nu s-au îndoit. Prețuim jertfa de lacrimi de sânge și suferință a celor care au trecut prin în închisorile comunismului. Pentru noi această jertfă trebuie să fie o extraordinară zestre de demnitate, curaj, de eroism, de care nu trebuie sa ne rușinăm și să dăm mai departe celor care vor veni după noi”, a precizat Cornel Jurju.

Octav Bjoza fost deținut politic, la cei 82 de ani, a venit de la București la această comemorare. „M-am întors cu zeci de ani în urmă, undeva la nivelul mării, la gurile Dunării, unde am aflat de la un preot că doar atunci când vei renunța la tine, la familia ta, și vei reuși să faci și tu câte ceva pentru poporul tău și pentru patrie, totalmente dezinteresat, vei putea spune că ai început să faci ceva pe lumea aceasta”, a precizat președintele AFDPR, Octav Bjoza. Teodor senior a avut cinci copii, fii cei mari l-au urmat pe munte, iar ceilalți doi copii, Romulica și Emilian, nu i s-au alăturat fiind minori, dar cu toate acestea nu au scăpat de prigoana comunistă, au fost închiși și li s-a interzis să se mai așeze în Răchițele. De la Cernavodă, la Răchițele, la acest eveniment a ajuns fiul lui Emilian, Costel Șușman. „Ceremonia de astăzi este o avertizare pentru noi toți să nu tolerăm ura, nepăsarea, oportunismul de conjunctură. Este o datorie civică, reiese din istoria noastră recentă, față de victimele comunismului”, a precizat Costel Șușman. Momentele artistice au fost susținute de Grupul „Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Cristina Liana Pușcaș