Muzeul Banatului Montan din Reșița, în colaborare cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco – Catolică Lugoj, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Oradea și Asociația Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici Reșița, a organizat astăzi vernisajul expoziției “Fericitul Valeriu Traian Frențiu – Episcopul de Fier”.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, au participat la vernisajul expoziției: părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, doamna Rodica Indig, consilier cultural, Timoș Bogdănel, administratorul Liceului „Iuliu Maniu” și Eugen Ivuț, secretar episcopal.

Expoziția a fost deschisă prin cuvântul domnului manager Petru Flavius Bozu, dupăcare au luat cuvântul domnul Matei Lupu, prefectul județului Caraș Severin, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, părintele Antoniu Chifor care a transmis și mesajul de binecuvântare a Preasfințitului Virgil, doamna Rodica Indig și domnul Mihele Bogdan, președintele Agru.

Bucuria imensă a fost faptul că una dintre strănepoatele Fericitului Valeriu Traian, doamna profesoară Lia Jompan a participat la eveniment.

Expoziţia cuprinde obiecte, veşminte, fotografii şi înscrisuri care au aparţinut Episcopului martir Valeriu Traian Frențiu, mort pentru credință în lagărul de exterminare de la Sighet și beatificat de Papa Francisc cu prilejul vizitei în România din luna iunie.

La finalul expoziției membrii delegației au vizitat Biserica unde Fericitul Valeriu Traian Frențiu a primit Taina Sfântului Botez precum și Biserica din Doman.

***

Valeriu Traian Frențiu s-a născut în 1875 la Reşiţa, a studiat la Blaj, Budapesta și Viena, unde a devenit doctor în teologie în 1902. În 1912 a fost hirotonit episcop pentru Lugoj. Din 1922 a fost episcop titular de Oradea.
În octombrie 1948 a fost arestat şi dus în lagărul de la Dragoslavele. În 1950 a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după doi ani, nemaiputând suporta duritatea regimului de exterminare, a murit la 11 iulie 1952.

În data de 19 martie 2019 Papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de recunoaștere a martiriului episcopilor greco-catolici români Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, „uciși din ură față de credință în diverse locuri din România între 1950 și 1970”, deschizându-se calea pentru beatificarea acestora. Papa Francisc a oficiat slujba beatificării sale în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj.