1. Preacucernici părinți,

Iubite persoane consacrate,

Dragi credincioși,

În ziua de 22 octombrie 2017, de sărbătoarea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, Sfântul Părinte Papa Francisc a proclamat luna octombrie a anului 2019 – Lună Misionară Extraordinară în întreaga Biserică Catolică.

În acest sens, doresc să vă invit pe fiecare dintre Dumneavoastră, preoți și laici, copii, tineri și adulți, să fiți în comuniune cu Biserica Universală în celebrarea evenimentelor propuse pentru a marca și aprofunda importanța dimensiunii misionare a fiecărui creștin, primită în momentul botezului.

În țara noastră s-a inaugurat, la nivel național, Luna Misionară Extraordinară în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj Napoca, în data de 18 septembrie a.c., la finalul Întâlnirii Naționale a directorilor Operelor Misionare Pontificale din România, desfășurate la Cluj Napoca. În Eparhia de Oradea, responsabilul Operelor Misionare Pontificale este Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Eparhial, din luna septembrie a acestui an.

În Eparhia și în Dieceza de Oradea, Luna Misionară Extraordinară va fi deschisă prin celebrările din Bazilica Romano-Catolică din Oradea, joi, 3 octombrie 2019, în prezența Crucii Misionare. Cei care puteți participa la acest moment de comuniune și rugăciune, sunteți călduros așteptați, începând cu ora 16.00. Sfânta Liturghie se va celebra la ora 18.00.

În ziua de duminică, 6 octombrie 2019 va fi inaugurată Luna Misionară Extraordinară în toate parohiile din Biserica Catolică din România. Vă rog să celebrați în comunitățile parohiale de pe teritoriul Eparhiei de Oradea, deschiderea Lunii Misionare Extraordinare.

De asemenea, pe tot parcursul lunii octombrie vă rog să desfășurați activități cu caracter misionar, în vederea sensibilizării tuturor asupra misiunii de creștin, primită de la însuși Domnul, de a propovădui Evanghelia până la marginile Pământului, iar la finalul fiecărei Sfinte Liturghii să rostiți împreună rugăciunea propusă de Sfântul Părinte pentru Luna Misionară Extraordinară.

Un alt moment solemn dedicat acestui scop este Ziua Mondială a Misiunilor, din data de 20 octombrie 2019, precedată de Veghea Misionară, din seara zilei de 19 octombrie a.c. În această duminică, credincioșii sunt invitați să dăruiască din puținul lor, susținând astfel Operele Misionare ale Sfântului Părinte Papa în întreaga lume. Așadar tasul din această duminică va fi trimis către Episcopie, în vederea trimiterii fondurilor adunate, la Vatican, prin intermediul Nunțiaturii Apostolice de la București.

Mulțumindu-vă tuturor pentru activitatea misionară, vă încredințez Maicii Sfinte, invocând asupra tuturor darul Preasfântului Spirit!

Haruri și binecuvântări de la Domnul!

                 †Virgil BERCEA

                                                                                                                       Episcop