„În dimineata zilei de 19 Septembrie, Benedict al XVI-lea i-a primit pe Patriarhii si Arhiepiscopii Majori Catolici ai Bisericilor Rasaritene, raspunzând astfel unor cereri mai vechi facute în diferite ocazii.
La întâlnire au participat Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Vaticanului, si Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, alaturi de Parinti ai Bisericilor Catolice Rasaritene aflate în comuniune cu Episcopul Romei. Acestia sunt: Preafericitul Cardinal Nasrallah Pierre Sfeir, Patriarh Maronit al Antiohiei, Liban; Cardinalul Emmanuel III Delly, Patriarhul Caldean al Babilonului, Irak; Cardinalul Lubomyr Husar, Arhiepiscopul Major al Kievului, Ucraina; Cardinalul Varkey Vithayathil C.SS.R., Arhiepiscop Major Siro-Malabarez de Ernakulam-Angamaly, India; Preafericitul Antonios Naguib, Patriarhul Copt al Alexandriei, Egipt; Preafericitul Gregorios III Laham, Patriarhul Sirian al Antiohiei, Liban; Arhiepiscopul Major Lucian Muresan al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice; Preafericitul Baselios Moran Mor Cleemis Thottunkal, Arhiepiscopul Major al Siro-Malankarezilor din Trivandrum, India; Preafericitul Fouad Twal, Patriarhul Latin al Ierusalimului.
Reprezentantii Bisericilor Rasaritene au multumit Sfântului Parinte pentru aceasta initiativa, si au subliniat doua fatete caracteristice: “Legatura cu crestinismul rasaritean si legatura cu succesorul lui Petru, Pastorul Universal, cu carisma lui de unitate în adevar si dragoste“. Ei s-au concentrat de asemenea, pe mai multe teme generale precum fenomenul migratiei si contextul ecumenic si inter-religios în care Bisericile Catolice Rasaritene traiesc.
În cuvântul adresat invitatilor, Sfântul Parinte a reamintit începutul Pontificatului sau: “Întâlnirea de astazi îmi reaminteste de cea din data de 24 Aprilie 2005, de la mormântul Sfântului Petru. Atunci, la începutul pontificatului meu am vrut sa întreprind un pelerinaj în inima Rasaritului Crestin, un pelerinaj care astazi cunoaste un alt stadiu semnificativ si pe care intentionez sa-l urmez.“
A facut apoi referire la cererea facuta de reprezentantii Bisericilor Rasaritene pentru a avea un contact mai frecvent cu Episcopul Romei pentru a întari cumuniunea Bisericilor cu succesorul lui Petru, si sa examineze împreuna teme de importanta particulara.
“Din partea mea, simt ca am o raspundere importanta în promovarea sinodalitatii atât de îndragita eclesiologiei rasaritene si remarcata cu apreciere de Conciliul Vatican II. Împartasesc pe deplin stima pe care adunarea conciliara a rezervat-o pentru dumneavoastra în decretul Orientalium Ecclesiarum, si ca venerabilul meu predecesor Ioan Paul al II-lea a reaccentuat-o mai presus de toate în Exhortatia Apostolica Orientale Lumen si dorea sa vada Bisericile Catolice Rasaritene înfloritoare pentru a realiza cu vigoare apostolica noua… sarcina încredintata lor… de a promova unitatea tuturor crestinilor, mai ales a celor rasariteni, în conformitate cu principiile pe ecumenism ale Decretului. Orizontul ecumenic este deseori conectat cu cel interreligios. În aceste doua sfere întreaga Biserica are nevoie de o experienta de coexistenta care s-a maturizat în Bisericile dumneavoastra înca din primul mileniu crestin.”
“Venerabili frati, în aceasta întâlnire fraterna, aceste probleme care va preocupa si care pot primi orientari adecvate din partea celor cu competenta corespunzatoare vor fi puse în lumina în interventiile dumneavoastra. Vreau sa va asigur ca sunteti constant în gândurile si rugaciunile mele. În special, nu uit apelul la pace pe care l-ati lasat în mâinile mele la ultima adunare a Sinodului Episcopilor, anul trecut în Octombrie. Si, vorbind de pace, gândul nostru se întoarce, în primul rând, la regiunile Orientului Mijlociu. Din acest motiv profit de acesta ocazie pentru a anunta o Adunare Speciala a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, pe care am convocat-o si care se va tine în 10-24 Octombrie 2010.”
La finele întâlnirii, Sfântul Parinte a afirmat: “Dorind ca întâlnirea de astazi sa adune roadele sperate, invocând mijlocirea materna a Preasfintei Fecioare Maria, va binecuvântez din inima pe voi si toate Bisericile Catolice Rasaritene.”