Consiliul Director al Acțiunii Catolice din România s-a reunit în perioada 1-3 iulie 2022 în Eparhia de Oradea, găzduit de parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai”. La reuniune au participat membrii Consiliului Director ACRO la nivel național, întruniți pentru a evalua anul asociativ 2021/2022 și a planifica activitatea la nivel național pentru anul asociativ următor, care va avea ca temă „Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!” și se va inspira din motto-ul biblic: „Fideli adevărului în iubire, să creştem în toate.” (Ef 4,15). Reuniunea Consiliului Director al Acțiunii Catolice din România a primit cu bucurie vizita episcopului locului, PSS Virgil Bercea, în cursul zilei de sâmbătă, 2 iulie a.c., valorificând timpul petrecut împreună după o lungă perioadă de întâlniri în format online. Sesiunile de lucru ale reuniunii Consiliului Director ACRO au fost alternate cu momente de rugăciune împreună cu comunitățile parohiilor din Haieu – Băile „1 Mai” și Betfia, filie a parohiei-gazdă. Din programul de lucru nu au lipsit momentele de comuniune fraternă și discuții libere, cărora li s-au alăturat pe 1 iulie a.c. primul președinte al Acțiunii Catolice din România (2005-2013), doamna Oana Tuduce, și președintele AGRU Oradea, domnul Valeriu Domuța.

„A fost un Consiliu Director intens – intens, ca de altfel toate întâlnirile de acest tip”, mărturisește la final președintele Acțiunii Catolice din România, doamna Codruța Fernea, exprimându-și dorința ca în anul asociativ 2022/2023 să întâlnească mai mult realitățile locale ale Acțiunii Catolice din dieceze și eparhii, iar împreună să continue să se formeze „pentru a da mărturie despre vocația laicală și credința noastră acolo unde ‘se întâmplă’ viața noastră de zi cu zi.”

Cuvântul – cheie al Acțiunii Catolice din România pentru anul asociativ 2022/2023 este „fidelitate”, spune același președinte ACRO, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO:

„În documentul care descria trieniul 2020-2023, transmis organizațiilor Acțiunii Catolice din eparhii și dieceze, publicat pe site-ul nostru «www.actiuneacatolica.ro» subliniam un pasaj adresat de Papa Francisc către Acțiunea Catolică din întreaga lume, despre fidelitate și coerență: ‘De multe ori s-a spus că Acţiunea Catolică este braţul lung al ierarhiei şi asta, departe de a fi o prerogativă care face să fie priviţi ceilalţi de sus în jos, este o responsabilitate foarte mare care implică fidelitate şi coerenţă faţă de ceea ce Biserica arată în orice moment al istoriei fără a pretinde să se rămână ancoraţi în forme trecute ca şi cum ar fi singurele posibile. Fidelitatea faţă de misiunea cere această «plasticitate bună» a celui care a îndreptat o ureche spre popor şi cealaltă spre Dumnezeu.’ (Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanţilor la Congresul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, 27 aprilie 2017). Ne dorim astfel ca fidelitatea față de Dumnezeu și față de Acțiunea Catolică să dea roade în viața noastră și în viața Bisericii, în mod deosebit în acest an asociativ, ultimul din acest trieniu. Sperăm și ne dorim ca toate evenimentele propuse la nivelul național să se desfășoare în prezență fizică, ajutându-ne astfel să ne (re)conectăm și să dăm împreună mărturie despre vocația noastră.”

Anul 2022-2023 este ultimul din actualul trieniu asociativ ACRO și se va încheia cu Adunarea Generală a Acțiunii Catolice din România, prin care se va alege următorul Consiliu Director. Din agenda planificată acum nu vor lipsi numeroase experiențe formative în țară sau străinătate și un eveniment național mult așteptat:

„La nivel național, vom organiza evenimente formative pentru responsabilii sectorului copii, tineri și aduți, dar și un eveniment adresat asistenților spirituali care însoțesc grupurile Acțiunii Catolice. De asemenea, ne-am propus să organizăm Campusul Național Unitar, un eveniment așteptat și iubit de membrii Acțiunii Catolice. De asemenea, un eveniment care se adresează responsabililor din sectorul tineri va fi un curs de formare de lideri, găzduit de Acțiunea Catolică Malta unde, ca și Acțiune Catolică din România, vom trimite o delegație formată din 10 tineri din eparhii și dieceze, însoțiți de Pr. Stefan Madarasi, asistent spiritual ACRO pentru sectorul tineri la nivel național. Va continua să se desfășoare și în anul asociativ 2022/2023, proiectul SVYO, în care suntem parteneri cu AC Malta, AC Italia și AC Spania. O cercetare despre tineri și modul în care ei privesc împlicarea în Biserică și voluntariatul, va fi finalizată și prezentată responsabilor din fiecare organizație parteneră, iar împreună se va contura un plan de acțiune pentru viitor. Nu în ultimul rând, ne-am propus ca în acest an asociativ să finalizăm materialele formative construite/propuse, având la bază magisteriul Sfântului Părinte Papa Francisc. Îmi doresc să avem sănătate și putere de muncă, asftel încât, cu fidelitate, să ducem la bun sfârșit tot ceea ce ne-am propus!”, încheie doamna Codruța Fernea, președinte ACRO.

Reuniunea Consiliului Director al Acțiunii Catolice din România s-a desfășurat pentru prima oară într-o parohie, practică bine-venită și pe viitor, cu atât mai mult cu cât trăim împreună un timp de Har precum cel al Sinodului despre sinodalitate (2021-2023) propus de Papa Francisc. În acest sens, spune pr. Felix Roca, asistent spiritual național, „Acțiunea Catolică a răspuns îndemnului Bisericii de a reflecta asupra sinodalității și de a crea ocazii în care să se experimenteze o sinodalitate concretă. La nivel mondial, prin intermediul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, a contribuit la aprofundarea aspectelor referitoare la comuniune, participare și misiune, reunind bogăția experiențelor și a ideilor, considerând că asociația noastră este prezentă în toate colțurile lumii. Însăși Acțiunea Catolică din România a organizat sesiuni de reflecție în special în privința temei coresponsabilității în misiune. În schimb, asociațiile eparhiale și diecezane din cadrul Acțiunii Catolice din România s-au implicat în parcursurile sinodale stabilite de propriile episcopii. Nu au lipsit reflecțiile sinodale din cadrul inițiativelor specifice asociației, în special legate de teme precum rolul laicilor în Biserică. Drumul sinodului este un timp providențial pentru a redescoperi vocația și misiunea fiecăruia în Biserică și pentru a contribui ca Biserica să fie tot mai fidelă lui Cristos.”

M. Caba