Întâlnirea episcopilor orientali catolici din Europa

Roma 12-14 septembrie 2019

Introducere în lucrări de

P.F Sviatoslav Shevchuk

 

 

Eminețele Voastre,

Excelențele Voastre,

dragi confrați în Episcopat,

ilustri preoți participanți ai acestei întâlniri

 

 

Tema pe care o tratăm și asupra căreia reflectăm. „Misiunea ecumenica a Bisericilor orientale catolice europene de azi”, are o importanță extremă pentru fiecare dintre noi, deoarece ecumenismul nu este facultativ;  această misiune face parte din identitatea Bisericilor orientale catolice. Avertizând că depășind uniatismul, ca model pentru atingerea deplini și vizibilă a „unității” Bisericii, în zilele de azi se pune în discuție, sau chiar se neagă, motivul existenței Bisericilor orientale catolice, în special ale celor numite „uniate”.

Această tema are o acuitate foarte specială în contextul european.

Noi, Bisericile orientale catolice în Europa, vedem această temă, această problemă, aceasta paradigma, ca si ceva ce ne atinge.

Vă mulțumesc fiecăruia în parte, că ați primit această invitație și ați venit.

Se vede că aceasta temă, si pentru voi confrați în Episcopat, este de o extremă importanță.

Nu am mai avut până acum o prezență așa de numeroasă în întâlnirile noastre.

În legătură cu aceasta temă delicată am putea spune, chiar si legat de necesitatea de a aprofunda care este e misiunea noastră ecumenică azi în Europa, am avut prilejul să discut cu Sanctitatea Sa Papa Francisc în data de 4 iulie anul trecut. El când a auzit de aceasta dificultate a noastră si de nevoia de a aprofunda faptul cum noi orientali am putea fi catalizatori ai Ecumenismului, a zis aceste cuvinte: „Mă ofer pentru această întâlnire”.

De aceea trebuie sa subliniez ca această întâlnire a fost posibilă datorita promptei  disponibilități și a susținerii Papei Francisc. Către el se îndreaptă cuvintele noastre de recunoștință, succesor al lui Petru și semn vizibil, serv suprem al unității Bisericii lui Cristos.

Din toată inima vreau să mulțumesc Eminenței Sale Card. Kurt Koch, Președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, care a primit această nevoie a Bisericilor orientale de a aprofunda tema ecumenismului. Am lucrat pentru aproape un an împreună, discutând temele propuse și căutând persoane competente care ar fi putut sa ne ajute sa pătrundem în inima acestor argumente atât de vitale pentru noi. Eminența Voastră, în numele tuturor participanților, Vă mulțumesc din inimă.

Recunoștința noastră se îndreaptă și către Congregație, către Congregația pentru Bisericile Orientale, deoarece aceste două Colegii, cel ucrainian al Sfântului Iosafat și cel român, sunt colegii pe care Congregația le-a pus la dispoziția noastră. Eminența Voastră Card. Leonardo Sandri, la dumneavoastră îndreptăm cuvintele noastre de recunoștință, nu doar fiindcă ne simțim acasă aici, la Roma, ci pentru ceea ce Congregația face pentru formare viitorilor noștri preoți și profesori, experți chiar și pe latura ecumenismului.

Mulțumim îngerului nostru păzitor, președintelui CCEE, Eminenței Sale Cardinal Angelo Bagnasco, pentru protejare si îndrumare. Deoarece datorita colaborării cu Dumneavoastră, si cu Secretariatul CCEE se face această întâlnire.

Invocam Spiritul Sfânt, Spiritul unității se poată vindeca rănile trecutului, să poată vindeca rănile comuniunii sfâșiate a Bisericii lui Cristos.

Cu Harul Său să poată să suscite Înțelepciunea divină din interiorul micilor noastre resurse ale inteligenței umane, ca în final ieșind de la această întâlnire să putem sa fim promotori ai acestei comuniuni, sa putem sa fim agenți ai misiunii ecumenice ai Bisericii lui Cristos.

Traducere: Emanuel Gavrilaș