«Mărește suflete al meu pe Domnul», spun aceasta nu în spirit jubiliar, ci în spirit de umilință, de smerenie, știind că tot ceea ce Domnul ne trimite este de la El, dar în același timp știind că tot Domnul este cel care ne conduce pașii vieții noastre: a subliniat PSS Virgil Bercea, cu prilejul celebrării a 25 de ani de la hirotonirea în episcopat, aniversare marcată pe 8 septembrie a.c., la Oradea, în cadrul unei Sfinte Liturghii arhierești de mulțumire pentru Beatificarea Fericiților Episcopi martiri.

Un cuvânt de recunoștință și mulțumire, adresat tuturor celor prezenți – Excelenței Sale mons. Miguel Maury Buerdía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, PSS László Bocskei, episcop romano-catolic de Oradea, PS Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei, episcopului reformat Csűry István, reprezentat de preotul Vincze Judit – preoților aflați la ceas aniversar și celor din întreaga Eparhie, credincioșilor pe care îi păstorește și i-au fost mereu alături, invitându-ne pe fiecare să avem un gând de pioasă aducere aminte, de recunoștință și de mulțumire față de Fericiții Episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice și față de toți cei care au suferit pentru credință.

„Îmi aduc aminte că în 1994, la sfințire am ales ca moto «Mărește sufletul meu pe Domnul», cuvintele Fecioarei Maria, Cântarea Maicii Domnului. În acest moment cred că trebuie doar să îi mulțumesc Domnului pentru tot ce s-a realizat până acum.

Mulțumesc monseniorului Miguel Maury Buerdía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, pentru că astăzi este aici cu noi și mulțumesc pentru că, prin dânsul, avem în această zi și Binecuvântarea Apostolică a Sfântului Părinte. Este foarte important ca atunci când suntem în momente dificile să reușim să le transmitem Sfântului Părinte, ceea ce se face foarte ușor prin Nunțiatura Apostolică. Mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi și pentru întreaga Biserică!

Mulțumesc Preasfințitului László Bocskei. Suntem ca frații, este adevărat… și îmi doresc să rămânem așa pe mai departe. Cu ajutorul Domnului și sub ocrotirea Maicii Sfinte putem să mergem pe drumul pe care El ne cheamă.

Îi mulțumesc PS Sofronie, din suflet – a continuat PS Virgil – că astăzi și-a făcut timp să fie aici cu noi, la această celebrare liturgică.

Cu adevărat, datorită tuturor responsabililor bisericilor care sunt în Oradea am reușit să creăm în acest oraș un mod de a trăi în pace și bucurie, un mod de a ne bucura unii de alții, de bucuriile și realizările fiecăruia, dar și de a trăi suferințele împreună cu cei care suferă – care este de fapt îndemnul Domnului. Îi mulțumesc că astăzi este cu noi!

Mulțumesc totodată PS episcop Csűry István, care nu a putut fi astăzi aici prezent, dar este doamna preot Vincze Judit, pe care o rog să-i transmită sincerele mele mulțumiri pentru această disponibilitate.

Suntem la Oradea, ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, reformați, baptiști, penticostali, adventiști, evrei mesianici – care, atunci când este nevoie să se facă ceva pentru Urbe, facem împreună. Este un Har special, al Domnului!

Doresc să le mulțumesc preoților care în acest an au sărbătorit 25 de ani de preoție și tuturor preoților cu care astăzi am concelebrat. A celebra Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul, cu reprezentantul Sfântului Părinte, înseamnă a fi în comuniune, în comuniunea Sfinților, alături de cei care ne-au precedat. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să avem un gând de pioasă aducere aminte, de recunoștință și de mulțumire, față de episcopii noștri care au murit prin pușcării și față de toți preoții și credincioșii noștri care au suferit astfel de încercări, față de toți cei care au suferit în acest arc de timp care ne-a marcat istoria, ne-a marcat vieților.

Vă mulțumesc tuturor credincioșilor în același timp, pentru legătura spirituală care s-a creat între noi. Cu adevărat simt că sunteți aproape de mine și cred că și dumneavoastră simțiți că sunt aproape de fiecare, împreună cu toți preoții noștri. Aceasta este de fapt Biserica: „a fi împreună”, împreună cu Domnul!

«Mărește suflete al meu pe Domnul»: spun acest cuvânt nu în spirit jubiliar, ci în spirit de umilință, de smerenie, știind că tot ceea ce Domnul ne trimite este de la El, dar în același timp știind că tot Domnul este cel care ne conduce pașii vieții noastre.

Vă doresc tuturor Haruri și binecuvântări de la Domnul, iar Maica Sfântă să fie cea care ne ia sub acoperământul său în fiecare zi, pentru a merge pe urmele Domnului nostru Isus Cristos. Amin”

PSS Virgil Bercea, 8 septembrie 2019, catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea