„În perioada 9-11 septembrie 2012 s-a desfasurat la Sarajevo, Bosnia si Hertegovina, întâlnirea „Religii si culturi în dialog”, organizata de catre Comunitatea Sant’Egidio, ce a avut tema: „A trai împreuna înseamna viitorul”.
La întâlnire a participat si episcopul greco-catolic de Oradea, P.S. Virgil Bercea, care a coordonat o masa rotunda si a sustinut doua conferinte: „Valoarea Vietii” si „Puterea istorica a rugaciunii pentru pace”.
Au participat la întâlnire: Bakir Izetbegovic – Presedintele Republicii Bosnia si Hertegovina, Andrea Ricardi – fondatorul Comunitatii Sant’Egidio, actualmente Ministru pentru Cooperare Internationala si Integrare al Guvernului Italiei, Cardinalul Vinco Puljic – Arhiepiscopul catolic de Vrhbosna-Sarajevo, Irinej – Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Serbia, Mustafa Ceric – Mare Muftiu al Bosniei Hertegovina, Jacob Finci – Presedintele Comunitatii Evreiesti din Bosnia Hertegovina, Mario Monti – Prim Ministru al Italiei, diversi cardinali si episcopi, personalitati din lumea religioasa si culturala a tarii gazda si din întreaga lume.
La finalul întâlnirii s-a citit urmatorul Apel pentru Pace: „Barbati si femei de religii diverse ne-am întâlnit, la invitatia Comunitatii Sant’Egidio, precum si a comunitatilor islamice, ortodoxe, catolice si ebraice din Sarajevo, în aceasta tara frumoasa, dar ranita de ultimul razboi din Europa. Foarte multi, la Sarajevo, îsi aduc aminte de acel conflict dureros. Foarte multi la Sarajevo ne aduc aminte noua tuturor ca razboiul este un rau enorm si lasa o mostenire înveninata. Cu toata taria trebuie sa evitam sa alunecam în aceasta spirala a urii, a violentei si a razboiului. Vecinii nu trebuie sa se lupte între ei pentru ca apartin unei alte religii sau etnii! Sa nu mai fie razboaie în aceasta tara! Sa nu mai fie razboaie în lume!
Ne-am întrebat: convietuirea între credinciosi de diverse religii sau etnii are în sine germeni de violenta? Nu. Nu trebuie sa se întâmple asa ceva. Chiar daca, din pacate, în multe tari se sufera din cauza violentelor, a razboiului si a nesigurantei. Traim vremuri în care persoane tot mai diverse se apropie din punct de vedere geografic. Dar nu este de ajuns. Trebuie sa ne apropiem în lucrurile profunde. Trebuie sa ne apropiem unii de altii din punct de vedere spiritual, chiar daca ramânem în religiile noastre.
Suntem diferiti unii de altii. Dar convingerea noastra unanima este ca a trai împreuna în diversitate este posibil în orice parte a lumii, iar acest lucru poarta fructe. Este posibil la Sarajevo si oriunde în lume. Trebuie sa pregatim viitorul cu multa responsabilitate. În aceste zile, la Sarajevo, am trait harul dialogului si am vazut ca se poate construi viitorul.
În schimb, în acest timp de criza, tentatia de a renunta sau de a acuza alte popoare pentru problemele proprii sau pentru problemele din trecut este foarte mare. Si astfel un popor devine strain sau dusman altuia. Se poate dezvolta cultura resentimentului, a urii, a fricii. Dar nici un popor nu este dusmanul altuia: cu totii au suferit, cu totii au un suflet bun! Cu totii pot trai împreuna!
Religiile au o mare datorie: vorbesc omului de Dumnezeu si îl elibereaza de ura, de prejudecati, de frica si îl ajuta sa se deschida catre iubire. Schimba persoana umana din profunzime. Religiile pot învata persoana umana si popoarele arta de a trai împreuna dialogând, stimându-se si respectând libertatea si diversitatea. Se poate construi astfel o lume mai umana deoarece suntem cu totii egali si cu totii diferiti.
Trebuie sa avem curaj în fata dificultatilor. Privind spre viitor trebuie sa cream prin dialog un limbaj nou de simpatie, de prietenie, de compasiune. Aceasta limba comuna ne ajuta sa vorbim si sa vedem frumusetea în diversitate si valoarea unitatii. A trai împreuna în pace este si dorinta Domnului. Ura, dezbinarile si violenta nu vin de la Dumnezeu. Sa-i cerem Domnului, în rugaciune, darul pacii. Da, Domnul sa ne dea tuturor si lumii întregi pacea Sa!”

Conferintele P.S. Virgil pot fi citite pe site-ul Comunitatii Sant’Egidio:
http://www.santegidio.org/pageID/2460/langID/it/text/633/Il_valore_della_vita.html
http://www.santegidio.org/pageID/2460/langID/it/text/501/La_forza_storica_della_preghiera_per_la_pace.html