De acum înainte un loc sfânt, unde să vă adunați ori de câte ori simțiti nevoia sufletească de a vă îndrepta către Domnul, prin Biserică: a spus PSS Virgil Bercea sâmbătă, 7 septembrie a.c., mulțimii de credincioși prezenți la sfințirea capelei „Sf. Dumitru” din Oradea. La eveniment a luat parte și Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, alături de un sobor de preoți din Oradea și teologi ai Seminarului eparhial „Sfinții Trei Ierarhi”.

„Eu am simțit foarte mult credința dumneavoastră – a spus PS Virgil la momentul predicii – , a celor din acest cartier din Oradea. Știu de câte ori ați venit la mine, de câte ori l-ați însoțit pe pr. protopop Gavril Buboi prin toate locurile, știu cât de mult ați discutat și v-ați rugat împreună cu pr. paroh Ernest, siguri că trebuie să facem ceva aici. Ceea ce m-a convins cel mai mult pe mine, repet, a fost credința dumneavoastră, credința și tenacitatea cu care ați mers pe acest drum. Astăzi îl avem aici cu noi pe Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, practic, reprezentantul Sfântului Părinte. Iar Mântuitorul îi spune apostolului Petru «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea. Realizați astfel ce legătură strânsă se realizează astăzi și în acest moment cu Succesorul lui Petru, prezent astăzi aici, prin Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendía… este un lucru extraordinar, de comuniune în credință. Și în acest moment, dincolo de faptul că sfințim această capelă din zid, dumneavoastră deveniți acele pietre vii, pe care Domnul zidește Biserica sa. Cuvintele pe care i le-a spus Domnul apostolului Petru, vi le spune Mântuitorul dumneavoastră astăzi, fiecăruia în parte «pe aceste pietre vii», El își întemeiază Biserica. Dumneavoastră sunteți pietrele vii!”.

Apropierea de Sfântul Părinte este o amprentă a acestei capele, care și-a primit hramul la sfințirea locului, în urmă cu mai mulți ani, sfințire săvârșită în preajma sărbătorii Sf. Dumitru. După cum mărturisește pr. Ernest Horvath, paroh al capelei „Sf. Dumitru”, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, „tot ce s-a întâmplat aici s-a realizat cu Har, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria. Grija Maicii Sfinte ne-a călăuzit în toate încercările întâmpinate pe parcursul construcției acestui loc”, a subliniat preotul paroh, mărturisind totodată bucuria de a-l avea la sfințirea capelei pe trimisul Sfântului Părinte în România, la puțin timp după ce Sanctitatea Sa Papa Francisc a vizitat țara noastră: „Nimic întâmplător, ci doar Providențial. Cu atât mai mult cu cât Papa Francisc mă inspiră de fiecare dată în munca pastorală”, a încheiat pr. Ernest Horvath.

M. Caba