„Gradinita si Scoala Generala de Arta si Muzica „Sfântul Efrem”, Szent Efrém Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI, a fost gazda unei competitii regionale de muzica populara destinata copiilor din ciclurile primar si gimnazial. Evenimentul s-a desfasurat sub patronajul Preasfintiei Sale Kocsis Péter Fülöp, episcop de Hajdúdorog, si prin grija echipei directorale a scolii maghiare, prof. Ágnes Szabóné Hengl si prof. Bodó Péter. Am fost primiti cu caldura de catre spiritualul scolii, preotul Sivadó Miklós, cu care ne-am rugat la prânz si la încheierea manifestarii.
Eleva scolii noastre, Denisa Mester, clasa a VIII-a A, a participat la acest moment special împreuna cu alti 150 de elevi maghiari, din trei judete aflate în estul Ungariei. Concurentii au fost organizati pe categorii de vârsta, si în categoria sa clasele a VII-a si a VIII-a, cântareata oradeana a câstigat premiul special al juriului, impresionând cu cele trei cântece populare proprii propuse asistentei.
Actiunea aceasta s-a desfasurat în cadrul proiectului local cu participare internationala intitulat Prietenie. O punte culturala între Oradea si Debrecen, semnat între institutia gazda a competitiei si Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea. Aceasta a fost prima activitate din cadrul acestei initiative educative, care va continua pâna în luna mai a.c.
Astfel se exprima solistul faimoasei trupe de muzica pop U2: „Muzica poate transforma lumea, pentru ca ea schimba oamenii”. Muzica are puterea de a transforma necunoscutii în prieteni. Si tocmai în aceasta nota, îmbracati în costumele populare specifice, participantii si-au luat ramas bun, sperând într-o revedere rodnica anul viitor.