„”O sarbatoare spirituala care uneste lumea întreaga”. ”Imposibil de prevazut câta lume va veni la canonizarea Maicii Tereza, dar au fost distribuite deja o suta de mii de bilete pentru locurile din Piata Sfântul Petru”. Sunt doar câteva afirmatii care au marcat conferinta de presa desfasurata astazi în Sala de Presa a Sfântului Scaun în vederea Sfintei Liturghii si a canonizarii Maicii Tereza de Calcutta, duminica, 4 septembrie 2016, în Piata Sfântul Petru. Au intervenit la dialogul cu jurnalistii directorul Salii de Presa a Sf. Scaun, Greg Burke, sora Mary Prema Pierick, superioara generala a congregatiei Misionarele caritatii, fondata de Maica Tereza, pr. Brian Kolodiejchuk, superiorul general al congregatiei Misionarii caritatii si postulator al cauzei de canonizare, si Marcilio Haddad Andrino, care a beneficiat de minunea atribuita mijlocirii Maicii Tereza.
Evenimentul religios care va fi prezidat duminica de papa Francisc reprezinta ”o sarbatoarea spirituala, un mare eveniment de milostivire care va uni lumea întreaga fara deosebire de crez si cultura”. Multi considera ceremonia ”evenimentul culminant al Jubileului milostivirii”. Ritul sacru va fi urmarit în mondoviziune, fiind conectate peste 120 de trusturi media de pe toate continentele. Directorul Salii de Presa a spus ca în privinta securitatii publice se pastreaza nivelul actual de supraveghere, autoritatile neluând masuri ulterioare sau exceptionale de siguranta. În cadrul conferintei de presa a fost anuntata si initiativa ”Eram si eu”, promovata de Secretariatul pentru comunicare, în colaborare cu Mc360Photo. Este vorba de o filmare cu rezolutia foarte mare care va permite un zoom atât de detaliat asupra multimii din Piata San Pietro încât se va deosebi chipul fiecarui participant la ceremonie. Centrul Vatican de Televiziune (CTV) a explicat, la rândul sau, ca filmarile vor fi realizate în 4K Ultra-HD si vor fi folosite noua telecamere. Radio Vatican va asigura transmisiunea în stereofonie a întregii ceremonii si va oferi ascultatorilor obisnuitele comentarii si traduceri în diferite limbi.
Pe Internet, canonizarea poate fi urmarita în streaming pe platforma Vatican de pe YouTube, pe Vatican Player de la pagina web a postului nostru de radio si pe site-ul CTV.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va