PSS Virgil Bercea s-a aflat duminică, 1 septembrie 2019, într-o vizită pastorală la Ioaniș (comuna Finiș, județul Bihor). Cu acest prilej păstorul Eparhiei de Oradea a binecuvântat lucrările de renovare ale parohiei greco-catolice și ale casei parohiale de aici, administrate de pr. paroh Mircea Boța, preot aflat de 25 de ani în mijlocul acestei comunități.

PS Virgil a celebrat în prima zi din noul an bisericesc [care începe în tradiția bizantină pe 1 septembrie] o Sfântă Liturghie împreună cu preoții din Protopopiatul de Beiuș: pr. protopop Zima Zorel, pr. Rostaș Marcel (Băița), Sălăjan Dumitru (Valea Neagră), pr. Boța Marius (Pocola), pr. Oprea Ionuț (Pietrani), pr. Erdeli Ioan (Prisaca, Uileacu de Beiuș), pr. Licuța Narcis (Grădinari), pr. Mircea Opriș (Vălanii de Beiuș), pr. Mircea Boța, diaconii Ilea Valentin și Guiaș Grațian.

Potrivit pr. Mircea Boța, vizita pastorală s-a desfășurat din dorințea caracteristică a PSS Virgil de a petrece cât mai mult timp în comunitățile parohiale ale Eparhiei, și totodată pentru a sfinți recentele lucrări de renovare ale bisericuței din Ioaniș: „am renovat toată biserica pe interior, treptele și platoul din fața bisericii, cât și casa parohială. De asemenea, am refăcut recent gardul din jurul lăcașului de cult”.

Pr. Mircea Boța împlinește în acest an 25 de ani de când este preot. Tot de un sfert de secol se află aici, la Ioaniș, unde în martie 1994 a primit misiunea de a  deschide această parohie.

„La început, celebrările liturgice erau oficiate în curtea casei unui credincios. Până în octombrie 1994, când un alt enoriaș a pus la dispoziția comunității greco-catolice propria locuință pentru a celebra Sfintele Liturghii. Aceasta, până în anul 2000, când a fost achiziționată casa parohială. Apoi, în martie 2001, a fost pusă piatra de temelie a acestei biserici. A început construcția ei în septembrie 2001, iar pe 2 iunie 2002 a fost finalizată, în mai puțin de 1 an de zile.

Astăzi… totul e foarte frumos, încheie pr. Boța. Mulțumim Domnului și oamenilor minunați care formează comunitatea de aici!”.

M. Caba