În perioada 8-10 august 2019, la Baia Mare a avut loc întâlnirea Națională a Reuniunii Mariane, cu tema „Fecioara ascultătoare, model pentru copiii Lui Dumnezeu”.

Au participat delegați din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș, din Eparhia de Cluj-Gherla, din Eparhia de Lugoj, din Eparhia de Oradea, din Eparhia de București, din Eparhia de Maramureș. Din Eparhia noastră au fost prezenți  marianiștii:  Pricăjean Viorel, Pricăjean Maria, Filimon Mirela, Pantiș Silvia din Oradea, Dărăbăneanu Ioan din Beiuș, și părintele Dobrată Traian, asistent spiritual.

În cuvântul de deschidere au adresat urări de bun venit:  P.S.S. Vasile Bizău, episcop al Eparhiei de Maramureș, doamna Angela Groza, președinta la nivel național a Reuniunii Mariane, părintele Ioan Fârte, asistent spiritual al Reuniunii Mariane a Eparhiei, precum și doamna Mirela Coman, președintă a Reuniunii Mariane din Eparhia de Maramureș.

A fost o întâlnire benefică, un schimb de experiență a unor persoane cu aceleași principii și preocupări, care o venerează pe Fecioara Maria și caută să o slujească. S-a resimțit bucuria întâlnirii, bucuria rugăciunii, care devine mai puternică în spirit de comuniune. Programul gazdelor ne-a condus la rugăciunea Rozariului, Paraclisul Maicii Domnului, Adorația lui Isus Euharisticul, Îngerul Domnului. Nu  au lipsit Sfintele Liturghii zilnice. În prima și a doua zi au fost Liturghii arhierești, celebrate de P.S.S. Episcop Vasile și preoții asistenți spirituali. Preasfințitul a participat  la deschiderea lucrărilor cu prezentarea delegațiilor, precum și în ultima zi la concluzii. A făcut aprecieri cu privire la marianiști, dar a adresat și îndemnul de mai multă implicare in viața Bisericii. Părintele vicar Ioan Balea, în ziua următoare, a ținut două prelegeri în care s-a referit la prima minune a lui Isus, pe care a făcut-o  in Cana Galileii, la îndemnul Mamei sale, explicând și mottoul întâlnirii noastre:” Faceți tot ce vă va spune El”.  Fecioara Maria observând lipsa vinului, se adresează Fiului cu încredere că va rezolva problema.  Prin Mama Cereasca suntem și noi chemați la încrederea și urmarea lui Isus. Desigur că Fecioara Maria a fost ascultătoare față de Dumnezeu, fiind unică în relația cu El. Domnul a sădit în Ea toate virtuțile necesare pentru a-l naște pe Fiul Său. Mama lui Cristos  este și  Mama noastră. Ce exemplu mai bun este pentru copii decât a urma exemplul celei mai sfinte Mame, demnă de cinstire.

Părintele, în continuare, a abordat tema bucuriei. „Isus aduce bucuria. Nu a refuzat bucuria celor care-l invitau”. Este oaspete și în casele vameșilor, stă de vorbă și îi vindecă pe  păcătoși și păcătoase. Vorbește despre belșug, prin pilda talanților, înfăptuiește pescuirea miraculoasă, face înmulțirea pâinilor și a peștilor, îi vindecă pe cei în dificultate, învie din morți… și lista poate continua.

Ultima, mare minune a Lui este la Cina cea de Taină, instituirea Euharistiei, de celebrare a bucuriei, a mântuirii noastre.

Sfânta Fecioară are  un rol important în drumul bucuriei. Nu numai că-l naște pe Isus Mântuitorul, dar are si bucuria slujirii. Să o urmăm și noi cu bucurie și să-i spunem mereu Rozarii și Paraclise.  Ca o  Mamă iubitoare și miloasă,  are grijă de noi și ne conduce la Dumnezeu.

Ne-am bucurat și de pelerinajul de la Mănăstirea Prilog, pe care gazdele au considerat că e binevenit. La sosirea noastră, corul cânta Imnul celor 7 Episcopi Martiri, ridicați anul acesta la cinstea Altarelor, de către Papa Francisc.

Părintele protopop Iusco Vasile ne-a ținut  apoi o prelegere pe tema tăriei în credință a martirilor. Voi reda câteva idei, din această expunere: „Și-au asumat condiția de abandonare totală față de Isus. Au iubit și au iertat.” L-au imitat pe Isus, care s-a rugat Tatălui pentru dușmanii Lui. „Martirii știu să ierte cu adevărat, dacă nu știu, nu devin martiri. Iertarea vine din umilință.” Fiecare din ei a avut dragoste față de Fecioara Maria.

Părintele călugăr Ermil ne-a vorbit  despre fratele Mihai Neamțu, călugăr bazilitan, înmormântat in curtea Mănăstirii, recunoscut pentru harul său de a ajuta oamenii bolnavi prin indicarea unor tratamente naturiste și a rugăciunilor. Biserica și Mănăstirea s-au ridicat la propunerea dânsului în curtea ce-i aparținuse. În biserică este acum expusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de Bixad. Părintele ne-a detaliat  istoria Icoanei, cum a fost ascunsă în perioada prigoanei comuniste, despre deteriorarea, apoi restaurarea ei. Imnul icoanei  a răsunat cu încredere: „ Maică Fecioară/ Ne-ai dat comoară/ O mănăstire,/ În loc curat./ Toți cu iubire,/ Vin să se-nchine / Sfintei Icoane / De la Bixad.”

Părintele Florin Fodoruț a avut o prezentare pe tema cărții noastre de căpătâi – Biblia, a citirii și meditării ei zilnice.

Sora Angela Tutaș, misionară în Brazilia, a dat mărturie, despre credința și devoțiunea  locuitorilor din Belem Para, față de Fecioara Maria. În fiecare an, în a doua duminică din luna octombrie, au loc procesiuni cu statuia  Maicii Sfinte. Îmbrăcați sărbătorește, de la mic la mare, în frunte cu preoții, oficialitățile, străbat orașul și în cele 8-12 ore oferă Mamei rugăciuni, cântece și flori. Există chiar o paradă a motocicliștilor.

Iată, avem un exemplu de venerare a Fecioarei Maria în cea mai mare țară catolică de pe glob.

Această Întâlnire Națională a Reuniunii  Mariane a ajuns la a XV-lea ediție. Așteptăm cu emoție și bucurie următoarea întâlnire, care va fi anul viitor (2020) la Oradea.

Cu blândul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Silvia  Pantiș