VASILE ALEXANDRU BARBOLOVICI – vicar foraneu (sincel) pentru românii uniți din Italia de NORD (din 2015)

S-a născut în 20 martie 1968, în satul CHILIOARA, comuna Coșeiu, județul Sălaj. Din 1997 este preot greco-catolic. A obținut doctoratul în teologie, cu specializare în studii ecumenice, la Universitatea Pontificală Antonianum din Roma, (2017), cu teza “Storia et ecclesiologia delle unioni”, obținând distincția Summa cum laudae, precum și acordul și îndrumarea de editare, fiind publicată sub titlul Il Concilio di Ferrara-Firenze(1438-1439): Storia et ecclesiologia delle Unioni (Bologna, 2018, 320 p.). În perioada 2002-2005 a fost preot-paroh pentru românii uniți din Patriarhatul Veneției, iar între 2005-2015, protopop pentru românii uniți din regiunea Triveneto (Italia).

Lucrarea a fost tradusă în limba română de Monica Omilescu, publicată în anul 2019, sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, cu titlul CONCILIUL de la FERRARA-FLORENȚA (1438-1439) Istoria și ecleziologia unirilor; Cuvinte-înainte: LIVIU PETRU ZĂPÂRȚAN, ambasador și PS VIRGIL BERCEA – Episcop greco-catolic de Oradea; Studiu introductiv – prof. CEZARE ALZATI, dr. Honoris Causa al Universității Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca.

Prezentarea cărții se va organiza la Zalău, în data de 4 septembrie 2019, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nu întâmplător Vasile Alexandru Barbolovici a ales ca temă UNITATEA creștină (Conciliul Florentin a ratificat faptul că poate exista unirea…), în această perioadă când românii de pretutindeni omagiază CENTENARUL MARII UNIRII de la  1 Decembrie 1918.

Lansarea acestei lucrări tematice va beneficia de prezența PS Virgil Bercea – Episcop greco-catolic de Oradea și prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun de la Roma și Ordinul Suveran de Malta, un mesaj despre carte și autor fiind transmise și de acad. Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române.

Lucrarea se adresează unui public vast: de la slujitori ai bisericii și ai credinței, indiferent de confesiune sau ideologie (în mod particular), la dascăli, oameni de cultură, până la toate categoriile de vârstă, pregătire sau interese, întrebările și preocupările legate de o unitate adevărată în biserică și credință existând dintotdeauna și la toate nivelurile.

Intrarea la acest eveniment cultural deosebit este liberă, în limita locurilor disponibile.

  • Autorul este înrudit cu ALIMPIU BARBULOVICI, (1834-1914), născut în Chilioara – vicar al Silvaniei, paroh al Șimleului, protopop de Crasna și Valcău, președinte al Reuniunii Învățătorilor Români Sălăjeni, primul președinte al Institutului de Credit și Economii Silvania, promotor de seamă al intereselor naționale, al ridicării nivelului cultural și economic al maselor, sprijinind acțiunea de alfabetizare a românilor din Sălaj, punând bazele unor școli, militând pentru păstrarea limbii române în școli și în biserică.