„Vreau ca slujirea să fie esenţialul misiunii mele!”: sunt cuvintele noului păstor al Diecezei Romano-Catolice de Iași, PS Iosif Păuleț, care a fost consacrat episcop marți, 06 august 2019, de Sărbătoarea Schimbarea la Față, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi.
La eveniment au participat: Excelența Sa arhiepiscop Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, peste 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici din ţară şi străinătate, aproximativ 400 de preoţi, oficialităţi și persoane consacrate, foarte mulți credincioși veniți de pretutindeni pentru a primi prima binecuvântare a Preasfinției Sale Iosif Păuleț. Din partea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a fost prezent PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea.
Celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne de consacrare și instalare a noului episcop de Iași a fost predecesorul Preasfinției Sale, episcopul Petru Gherghel, administrator apostolic de Iaşi, iar co-consacratori au fost: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. Toţi ceilalţi episcopi prezenţi s-au rugat pentru coborârea Spiritului Sfânt, impunând mâinile şi rostind rugăciunea de invocare a Duhului dătător de Viață.
În cadrul aceleași ceremonii solemne a fost citită și Scrisoarea apostolică a Papei Francisc prin care, pe 6 iulie 2019, «Sfântul Părinte a acceptat renunțarea la conducerea pastorală a Diecezei de Iași prezentată pentru limită de vârstă de episcopul Petru Gherghel și l-a numit episcop de Iași pe pr. Iosif Păuleț, din clerul aceleiași dieceze, până atunci decan de Bucovina și paroh al parohiei „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava». Aceasta a fost rostită în mod solemn poporului de reprezentantul Sfântului Părinte în România, Excelența Sa mons. Miguel Maury Buendía.
Ritualul de hirotonire a continuat cu promisiunile și predica episcopului ales, prin care „și-a arătat înaintea Bisericii şi a lui Dumnezeu hotărârea de a împlini până la moarte slujirea episcopală, de a predica evanghelia şi a păstra credinţa apostolică, de a fi mereu în comuniune cu Succesorul Sfântului Petru şi cu toţi episcopii, de a sluji plin de iubire poporul încredinţat grijii sale pastorale, mai ales pe cei săraci, pe cei îndepărtaţi de Biserică şi pe toţi cei în nevoie şi de a fi un om al rugăciunii neîncetate”. Pentru a putea îndeplini toate aceste promisiuni noul ales s-a abandonat cu totul în mâinile lui Dumnezeu prin gestul simbolic al prosternării la pământ şi, în acelaşi timp, a invocat ajutorul şi mijlocirea tuturor sfinţilor, mai ales a sfinţilor apostoli, prin Litania tuturor sfinţilor.
În cadrul hirotonirii episcopale au urmat câteva rituri cu o profundă semnificaţie simbolică: ungerea cu Sfântul Mir, încredinţarea Evangheliarului, a inelului episcopal, a mitrei și a cârjei pastorale. A urmat apoi momentul oficial de primire a scaunului episcopal, când episcopul Iosif Păuleţ a fost invitat de episcopul Petru Gherghel să se aşeze la scaunul, Catedra sau locul de unde va conduce celebrările liturgice, va propovădui învăţătura apostolilor şi îşi va exercita slujirea sa de Păstor şi Învăţător. Acesta a fost momentul oficial când PS Iosif Păuleț şi-a început slujirea de păstor al Diecezei de Iaşi, pe 6 august a.c.. Apoi, toţi episcopii prezenți s-au apropiat de noul hirotonit pentru sărutul păcii, simbolizând astfel primirea sa în Colegiul Episcopilor, în comuniunea tuturor episcopilor uniţi cu Sfântul Părinte.
Potrivit unui articol publicat de Deșteptarea, un moment emoționant al celebrării a avut loc la finalul Sfintei Liturghii, când, „înainte de a împărţi binecuvântarea finală, episcopul Iosif Păuleţ a mers prin adunarea liturgică pentru a-şi saluta poporul şi pentru a-l binecuvânta. Toţi cei prezenţi l-au lăudat pe Dumnezeu pentru harul primit prin imnul de preamărire Dumnezeule Preasfânt. Pentru darul minunat al slujirii oferite de PS Petru Gherghel în cei 41 ani cât a fost păstorul diecezei și pentru noul episcop, Păuleț Iosif, credincioșii din toată Moldova au înălțat rugăciuni și cântări de mulțumire”.
Din partea fraților întru episcopat, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București și președintele CER, a transmis un cuvânt de primire a noului episcop: „Preasfințite Iosif Păuleț, episcop de Iași, din partea episcopilor catolici din România îți exprim cele mai bune urări: să te bucuri de acest drum pe care îl începi astăzi, ca episcop de Iași. Să te bucuri, să contempli îndelung lucrarea lui Dumnezeu din mijlocul poporului pentru care ai fost ales. Să mergi cu mult curaj și cu multă determinare în fața familiei credincioșilor din Dieceza de Iași, a preoților, persoanelor consacrate, a seminariștilor, a viitorului acestei Dieceze, pe scurt, să mergi cu mult curaj și bucurie în fața acestei familii la care Dumnezeu te-a chemat să fii episcop!”.
Conform biografiei Mons. Iosif Păuleţ, publicată de Conferinţa Episcopilor din România, noul episcop numit s-a născut la 17 octombrie 1954 în localitatea Tămăşeni, judeţul Neamţ, Dieceza de Iaşi. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, în catedrala romano-catolică din Iaşi, de către Mons. Jakab Antal, episcop auxiliar de Alba Iulia. În cei 40 de ani de preoţie a îndeplinit mai multe misiuni pastorale şi responsabilităţi, remarcându-se prin dedicarea sa faţă de muzica sacră. În cadrul Curiei Diecezei de Iaşi este membru al Consiliului Prezbiteral şi al Colegiului Consultanţilor.
Într-un interviu pentru Radio Maria România, mons. Iosif Păuleţ a împărtășit tuturor că a primit vestea numirii ca episcop „cu frică şi cutremur, dar, mai mult, cu mare încredere în Dumnezeu”, fiind convins că dacă Dumnezeu l-a chemat şi i-a încredinţat această slujire, îl va şi ajuta să o poată îndeplini: „important pentru mine e să fiu un instrument docil în mâinile sale şi atunci nu am de ce să mă tem, Cel care conduce Biserica este Dumnezeu”.
Întreaga slujbă de hirotonire poate fi revăzută aici:
«TU SOLUS DOMINUS»: sunt cuvintele, inspirate din imnul Gloria in excelsis Deoal Sfintei Liturghii de rit latin [«Quoniam tu solus Sanctus, tu solus Dominus, tu solus Altissimus, Iesu Christe…»] alese de PS Iosif Păuleţ ca moto episcopal, voind să sublinieze că Isus Cristos este singurul Domn-Dumnezeu, căruia i se cuvine toată cinstea şi mărirea din partea oamenilor, creaturile sale, chemate să-i slujească în Biserică şi în societate.
Cât despre stema episcopală aleasă de episcopul Păulet, aflăm de pe site-ul Diecezei Romano-Catolice de Iași, ea are în centru „o ramură cu flori de nard, flori care dintotdeauna, în iconografia Bisericii, sunt simbolul sfântului Iosif, sfântul patron al episcopului Iosif; apoi, această imagine vrea să însemne şi un act filial de devoţiune faţă de Sfântul Părinte Papa Francisc, întrucât şi pe stema acestuia este reprodusă o floare de nard”.