În Solemnitatea lui Cristos Rege, Papa Francisc a spus că Isus, prin moartea Sa pe cruce, și-a deschis brațele pentru a-i îmbrățișa pe toți oamenii și tot ceea ce îi privește, inclusiv moartea, durerea și slăbiciunea lor. „Numai intrând în îmbrățișarea (lui Cristos) ajungem să înțelegem că Dumnezeu a mers până la această extremă, chiar până la paradoxul crucii, pentru a îmbrățișa tot ce este despre noi, chiar și ceea ce era cel mai departe de El: moartea noastră – a îmbrățișat moartea noastră – durerea, sărăcia, slăbiciunea și fragilitatea noastră. El a îmbrățișat toate acestea”, a spus Sfântul Părinte în 20 noiembrie 2022 în Catedrala din Asti, nordul Italiei. Papa Francisc a vizitat provincia italiană Asti, la 50 de kilometri est de Torino, în perioada 19-20 noiembrie. Tatăl Papei, Mario José Bergoglio, a trăit în Dieceza de Asti înainte de a emigra în Argentina în 1929. Bunicii materni ai Papei Francisc au emigrat, de asemenea, în Argentina din nordul Italiei.
În predica sa pentru ultima duminică a anului liturgic, Papa Francisc a spus că a dorit, în țara propriilor sale rădăcini, să reflecteze asupra „rădăcinilor credinței noastre”. „Aceste rădăcini sunt plantate în solul arid al Calvarului, unde Isus, asemenea seminței care cade pe pământ și moare, a făcut să răsară speranța”. Papa Francisc i-a încurajat pe catolici să se întrebe: „Este acest Rege al universului și regele vieții mele? Îl cred eu pe El? Cum pot să îl sărbătoresc ca Domn al întregii creații dacă nu devine și Domnul vieții mele?” Astăzi, Isus, Regele nostru, ne privește de pe cruce, a spus Papa. „Depinde de noi să alegem dacă vom fi privitori sau implicați”. „Vedem crizele timpului prezent, declinul credinței, lipsa de participare… Ce trebuie să facem? Ne mulțumim să teoretizăm și să criticăm, sau ne suflecăm mânecile, luăm viața în mâini și trecem de la ‚dacă’ al scuzelor la ‚da’-ul rugăciunii și al slujirii?”
Papa a spus: „Cu toții credem că știm ce este în neregulă cu societatea, cu toții; vorbim în fiecare zi despre ce este în neregulă cu lumea și chiar și cu Biserica – multe lucruri sunt în neregulă cu Biserica. Dar apoi ce facem? Ne murdărim mâinile ca Dumnezeul nostru, bătut în cuie pe cruce? Sau stăm cu mâinile în buzunare, ca simpli spectatori?” Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a călătorit în regiunea nordică a Italiei Piemont pentru a sărbători împreună cu rudele sale italiene a 90-a zi de naștere a verișoarei sale de gradul doi, Carla Rabezzana. Sâmbătă, pe lângă prânzul în casa verișoarei sale din Portocomaro, el s-a oprit de asemenea la o biserică și a vizitat o reședință pentru bătrâni. Papa a rămas peste noapte în orașul Asti, unde a celebrat o Liturghie la catedrală și a luat prânzul cu Episcopul Marco Prastaro, înainte de a se întoarce la Vatican cu elicopterul duminică după-amiază.
Cristos a devenit sclav „pentru ca fiecare dintre noi să devină fiu”, a spus Papa Francisc la Liturghia din 20 noiembrie. „El s-a lăsat insultat și batjocorit pentru ca, ori de câte ori suntem doborâți, să nu ne simțim niciodată singuri. El s-a lăsat dezbrăcat de hainele Sale pentru ca nimeni să nu se simtă vreodată dezbrăcat de demnitatea sa legitimă. S-a înălțat pe cruce pentru ca Dumnezeu să fie prezent în om răstignit de-a lungul istoriei.” „Astăzi, când Isus, dezbrăcat pe cruce, îl descoperă pe Dumnezeu și distruge orice imagine falsă despre regalitatea Sa, să privim la El și să găsim astfel curajul de a ne privi pe noi înșine, de a urma calea încrederii și a mijlocirii încrezătoare și de a ne face slujitori, pentru a domni împreună cu El”, a mai spus Pontiful. La finalul Sfintei Liturghii, a adresat câteva cuvinte adolescenților și tinerilor cu ocazia celebrării diecezane a Zilei Mondiale a Tineretului, înainte de a rosti rugăciunea Angelus.
Tema Zilei Mondiale a Tineretului la nivel local din acest an, a spus el, este aceeași cu cea a întâlnirii mondiale care va avea loc la Lisabona, Portugalia, în august 2023: „Maria, ridicându-se, s-a dus în grabă”. Papa Francisc a spus că îi place să mediteze la Fecioara Maria mergând „în grabă” să o viziteze pe verișoara ei Elisabeta, iar uneori, atunci când îi cere mijlocirea în rugăciune, o roagă pe Fecioara Maria „să se grăbească și să rezolve această problemă”. Graba Mariei, a spus Pontiful, ne încurajează să nu ne irosim viața „alergând după confort sau după ultimele mode, ci să țintim spre înălțimi”. „Astăzi, avem nevoie de tineri cu adevărat ‚nesupuși’, nonconformiști”, a îndemnat el, „care nu sunt sclavii telefoanelor lor mobile, ci care schimbă lumea ca Maria, ducându-l pe Isus altora, având grijă de alții, construind comunități fraterne cu alții, realizând vise de pace.”