Parohia „Schimbarea la Față” din Valcău de Sus și-a sărbătorit pentru prima oară hramul, pe 06 august a.c., printr-o Sfântă Liturghie celebrată de pr. vicar general Mihai Vătămănelu, împreună cu pr. paroh George Chiș, pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu, pr. Pop Vasile din parohia Iaz și pr. călugăr Severean de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Șumal.

 „O sărbătoare cu emoție și multă bucurie, în primul rând, cu pregătiri și musafiri, ca la o «primă aniversare» a acestei biserici, care a fost sfințită în anul 2017”, mărturisește pr. paroh într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO.

Sărbătoarea comunității a început încă din ziua precedentă, pe 05 august a.c., cu o seară de rugăciune, la care au participat pr. protopop Nicolae Bodea,  pr. Ciprian Burdaș de la Halmășd-Drighiu și pr. Ionuț Costaș din parohia Porț, pr. Pop Vasile din parohia Iaz, pr. călugăr Severean de la Șumal, împreună cu credincioși din comunitățile pe care le păstoresc. Seara de rugăciune a cuprins rugăciunea Rozaliului, Paraclisul Maicii Domnului și s-a încheiat cu o binecuvântare Euharistică, „un moment înălțător pentru toți cei prezenți”.

La invitația pr. paroh, la prima sărbătoare a hramului parohiei din Valcăul de Sus, a fost în mijlocul comunității pr. vicar general Mihai Vătămănelu, care a transmis totodată salutul PSS Virgil Bercea, păstorul Eparhiei de Oradea.

„Sărbătoarea Schimbarea la Față este și o invitație continuă de a ne schimba… o sărbătoare care ne aduce mereu aminte că suntem capabili de schimbare, punând în centru, Cuvântul Vieții, Scriptura”: a subliniat pr. vicar în cuvântul de învățătură al Sfintei Liturghii.

Prilej de a face comunitate, de a sta împreună preoții din zonă, credincioșii din diferitele sate din apropiere și reprezentanții comunității locale, sărbătoarea parohiei Valcăul de Sus a păstrat tradiția parohiilor de pe Valea Barcăului, prin care, la fiecare hram, creștinii din satele alăturate se întâlnesc împreună cu comunitatea greco-catolică extinsă a zonei.

Cu aceeași ocazie a vizitei pastorale, pr. Mihai Vătămănelu, a vizitat și parohia Valcău de Jos, păstorită de același pr. George Chiș, unde se află în derulare lucrările de construcție ale casei parohiale, un proiect care, ne spune pr. paroh, „cu bunăvoința bine-făcătorilor se dorește să fie în mare parte finalizat până la sărbătoarea Crăciunului din acest an”.