Potrivit Vatican News, avionul papal a decolat vineri, 31 mai a.c., la 8.16 (ora Italiei). Sosirea la București este programată pentru ora locală ora 11.30.

Papa Francisc a plecat în această dimineață către România, pentru a XXX-a călătorie apostolică a Sanctității Sale în afara Italiei. Zborul papal a decolat la ora 8.16 (ora Italiei) de pe aeroportul „Fiumicino” din Roma și sosește la București la ora locală 11.30. Potrivit consuetudinii, Papa Francisc, înainte de îmbarcarea în avionul Alitalia, un Airbus A 320, a salutat autoritățile civile și religioase. Apoi, ca de obicei, cu geanta sa neagră ținută în mâna stângă, a urcat singur scara spre ușa de intrare a avionului. Aici, chiar înainte de a intra în interior, s-a oprit pentru a saluta personal comandantul de zbor și însoțitorii de nord.

Programul primei zile în România
În București, Papa Francisc va fi întâmpinat de președintele Klaus Werner Iohannis, de nunțiul apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, de arhiepiscopul de București, mons. Ioan Robu, și de ceilalți membri ai Conferinței Episcopilor din România. Un grup de 700 de copii și tineri, însoțiți de pr. Nicolae Farcaș, îl așteaptă la aeroport pe Sfântul Părinte, care primește flori de la doi copii îmbrăcați în costume tradiționale românești.

După primirea oficială la aeroportul internațional „Henri Coanda”-Otopoeni din capitală, va avea loc o ceremonie de primire la Palatul Prezidențial, apoi o vizită de curtoazie la Președintele României și o întâlnire cu premierul Vasilica Viorica Dăncilă, urmată de o întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, în timpul căreia Papa va ține și primul discurs. După prânzul la Nunțiatură, Papa va merge la Patriarhia Ortodoxă, unde se va întâlni mai intâi cu Patriarhul Daniel și apoi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe din România. De la ora 17.00, în noua Catedrala ortodoxă va fi rugăciunea Tatăl nostru, după care Pontiful se îndreaptă spre Catedrala romano-catolică „Sf. Iosif” unde va celebra Sfânta Liturghie. Prima zi a călătoriei Papei Francisc în România se va încheia cu întâlnirea privată dintre Pontif și membrii Ordinului iezuit din țară.

Salutări adresate președintelui Italiei, Mattarella
Într-o telegramă trimisă Președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, cu ocazia plecării sale în România, Papa Francisc le-a adresat tuturor italienilor un „salut afectuos și de bun augur, însoțit de rugăciunea sa pentru pace și liniște”.

Înainte de a părăsi Cetatea Eternă, Papa Francisc s-a întâlnit la Casa „Sf. Marta” din Vatican cu 15 persoane fără adăpost de origine română, care trăiesc în Roma, însoțiți de cardinalul Krajewski. Unii dintre ei sunt oaspeți ai centrului pentru persoane fără adăpost „Dono di Misericordia”, alții locuiesc în zona San Pietro și sunt îngrijiți de Elemozineria Apostolică.

Joi seară, 30 mai a.c., în ajunul plecării în România, Pontiful a mers la bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma, unde s-a recules în rugăciune în faţa icoanei Salus Populi Romani, aşa cum obişnuieşte să facă înaintea fiecărei călătorii apostolice, încredinţând ocrotirii Maicii Domnului călătoria în ţara noastră.

Vatican News