Ajuns la Bucureşti la ora locală 10.30, Papa Francisc a fost salutat de nunţiul apostolic la Bucureşti, Miguel Maury Buendia şi de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpârţan, care au urcat în avion pentru a-i da papei Francisc bun-venit în România. De asemenea, pontiful a fost întâmpinat de preşedintele Conferinţei Episcopale din România, PS Ioan Robu, arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, împreună cu membrii episcopatului din ţara noastră. După primirea oficială de pe aeroport – unde a fost întâmpinat de preşedintele României, Klaus Werner Johannis, de soţia acestuia şi de doi copii care i-au oferit papei flori în semn de bun venit, Sfântul Părinte a mers cu automobilul la Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, unde a avut loc ceremonia oficială de bun-venit (cuprinzând intonarea imnurilor celor două state, onorurile aduse drapelelor, alinierea gărzii de onoare şi prezentarea delegaţiilor). Succesiv a avut loc vizita de curtoazie la preşedintele României, momentul cuprinzând semnarea – de către pontif – în Cartea de Onoare; schimbul de daruri şi întrevederea privată. De asemenea, tot la sediul Administraţiei Prezidenţiale, Sfântul Părinte a avut o întâlnire privată cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă.

Darul oferit de Sfântul Părinte preşedintelui Iohannis
Sfântul Părinte i-a dăruit preşedintelui României Medalia Călătoriei Apostolice. Pe aversul medaliei se află ştanţată stema papei Francisc, având pe margine inscripţia circulară Franciscus P.M.. Pe reversul medaliei este ştanţată harta României şi, în interior, litera „M” având deasupra o coroană – simbol al Preacuratei Fecioare Maria. Litera M este înconjurată de 12 stele, ca simbol al triumfului şi al victoriei. Bordul superior al medaliei are ştanţată o diademă de trandafiri ce simbolizează „grădina Maicii Domnului”. Bordul inferior conţine inscripţia referitoare la datele călătoriei apostolice în România. Medalia a fost creată de artista Daniela Longo.

 

Întâlnirea Sfântului Părinte cu autorităţile

În jurul orei locale 13.00, în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, s-a desfăşurat  întâlnirea Sfântului Părinte cu autorităţile, cu membri ai societăţii civile şi cu membrii Corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, întâlnire în cadrul căreia pontiful a rostit primul discurs. La întâlnirea de la Palatul Cotroceni se afla şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

A. Mărtinaș – Vatican News