În cadrul proiectului „Rețeaua organizațiilor și a specialiștilor implicați în furnizarea de servicii în comunități de rromi”, un grup de șapte persoane format din preot protopop Gavril Buboi, preot protopop Alexandru Duma, preot protopop Ioan Tătar, preot Ștefan Mădarasi, preot Emil Ghiurcă, preot Olimpiu Todorean însoțiți de Ioan Seleyam, în calitatea de traducător, au fost în data de 27 și 28 mai a.c., în Alsószentmárton, Ungaria.

Gazda grupului de la Oradea a fost părintele József Lankó, preot paroh în Alsószentmárton  dar și paroh al parohiei personale, „Sfântul Francisc”, responsabil cu pastorația țiganilor în Episcopia de Pécs.

Din motive obiective grupul nu a putut ajunge înainte de prânz la Alsószentmárton, doar seara, când a vizitat centrul de zi pentru copii din comunitate. La acest centru participă 70 de copii iar alții 25 sunt pe listele de așteptare avându-se în vedere limitele de găzduire ale centrului. La centru sunt angajate 5 educatori. Tot la centru de zi se pregătește o masă caldă pentru 60 de familii care vin și ridică prânzul iar altor 30 de persoane le este distribuit acasă.

Seara a continuat cu discuții despre comunitatea de țigani din Alsószentmárton și satele învecinate. Părintele Józsefne-a spus că păstorește 22 de comunități, unele sunt parohii cu biserici construite altele filii. În acestea administrează 9 centre de zi și o grădiniță catolică. Ne-a mărturisit despre munca sa cu aceste persoane și familii de peste 39 de ani de când a sosit ca paroh în Alsószentmárton.

După cină am plecat spre locul de cazare, la Máriagyűd, (Siklos), un loc de pelerinaj, o fostă mănăstire franciscană acum în administrarea diecezei de Pécs. Cazarea ne-a fost oferită de dr. Udvardy György, episcopul de Pécs, pentru care îi mulțumim și pe această cale.

Marți dimineața am celebrat sfânta liturghie în biserica parohială Sfântul Martin din Alsószentmárton. După micul dejun am vizitat grădinița pentru țigani care găzduiește 85 de copii având fiecare grupă doi educatori: unul de limbă maghiară și altul de limbă țigănească, în total 16 angajați. Toate cheltuielile sunt asigurate de Stat. Aici, copiii învață limba maghiară din cărți iar limba țigănească este transmisă oral, neavând cărți scrise.

Se cuvine să menționez că am fost foarte surprinși să aflăm că, limba țigănească din Alsószentmárton este, în fapt, limba română veche. Explicația ar fi că un grup de țigani români din Valea Timocului a ajuns prin acele părți și s-au stabilit acolo.

Am cerut educatoarei, Ágnes Jovánovics, coordonatoarea grădiniței și, fostă beneficiară a pastorației părintelui József, să ne scrie cum se aude limba lor vorbită. Având în vedere că nu există un vocabular ei se folosesc și de litere din maghiară pentru a înlocui, în scris, literele din cuvintele rostite. Iată o mostră, o strofă dintr-un cântec pe care copiii l-au cântat:

VÁRĂ VÁRĂ

PRIMU VARĂ

FLAREME, FLAREME

TOT GULUMBU

PÁR ÎS KÁTĂ

FLAREME, FLAREME

Am plecat din Alsószentmárton spre casă cu convingerea că numai educația poate ajuta și comunitățile noastre de rromi și, totodată, cu dorința ca fiecare dintre cei care au participat la acest schimb de experiență să încerce, în viitor, să se implice, mai mult, în pastorația rromilor.

Caritas Eparhial Oradea