Duminică, 26 mai 2019, într-o atmosferă de sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din Bocșa și pentru Biserica mausoleu care adăpostește osemintele marelui Simion Bărnuțiu, s-a organizat evenimentul de comemorare a 155 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui doctrinar al naționalismului românesc.

Programul a debutat cu o Sf. Liturghie oficiată de pr. Vicar general al Eparhiei de Oradea, Mihai Vătămănelu, cel care a oferit celor prezenți și cuvântul de învățătură, iar la altar s-au aflat de asemenea și pr. Vicar eparhial cu preoții, Antoniu Chifor, pr. Protopop de Zalău, Valer Părău și alți preoți veniți din protopopiatele de Zalău și Șimleu. Răspunsurile la liturghie au fost date de corul Bisericii „Sfânta Familie” din Zalău, aceștia fiind susținuți și de către tinerii din corul Liceului greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, veniți special la Bocșa pentru acest eveniment.

Tema evocării din acest an a fost ”Simion Bărnuțiu și Blajul”, iar afișul realizat cu prilejul acestui eveniment a încercat să surprindă tocmai rolul central al Blajului, ca sursă, rod și punte peste veacuri a existenței Bisericii greco-catolice. Despre această temă ne-a vorbit cu competență istoricul, dr. Marin Pop, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.

Dacă în urmă cu un an, proiectul „Caravanei Unirii”, inițiat de Biblioteca „Ioniţă Scipione Bădescu” a Județului Sălaj și prilejuit de anul centenar al marii uniri a României, a debutat la Bocșa, tot aici, d-na Florica Pop, managerul Bibliotecii , a venit pentru a prezenta pentru prima dată rodul acestui proiect, materializat într-o carte de peste 500 de pagini, cu un album foto la final și cu o mulțime de trăiri, gânduri și mesaje din locurile în care caravana a poposit în mărețul an 2018.

În continuare, pr. Vicar general a prefațat în câteva cuvinte apropiatul eveniment al beatificării episcopilor martiri, accentuând urmarea exemplului de credință a înaintașilor noștri de către oamenii zilelor noastre, îndemnând la trăirea bucuriei de „a merge împreună” și a fi prezenți la noua „Mare Adunare” de la Blaj, pe 2 iunie 2019, în prezența Sf. Părinte Papa Francisc, cel care îi va și ridica la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi ai bisericii noastre.

În continuare, pe versurile imnului „Creștin sunt din leagăn”, a cărui cântare a fost condusă de membrii corului Bisericii din Bădăcin, toți cei prezenți s-au deplasat spre cripta amplasată în partea laterală a bisericii, ce adăpostește osemintele lui Simion Bărnuțiu și a pr. Alimpiu Barbulovici, loc unde a avut loc mai apoi un parastas comemorativ.

La final, toți cei prezenți au fost invitați să participe la o agapă frățească pregătită cu drag de către credincioșii din Bocșa.

Mulțumind Domnului pentru vremea frumoasă și tuturor celor care au fost prezenți pentru comuniune, ne dorim ca să menținem și pe mai departe vie memoria înaintașilor noștri, care fac cinste Bisericii, neamului și întregii țări.

Pr. Paroh  Orest Nichita